Dierenwelzijn bevestigt: ‘Vorig jaar al twee PV’s voor slachthuis Tielt’

© Animal Rights
Eva Kestemont
Eva Kestemont Journalist en auteur van van 'Verbeterd recept' (Ertsberg)

In 2016 werd al melding gemaakt van wanpraktijken in het slachthuis van Tielt. Van twee inbreuken werden vorig jaar processen-verbaal opgesteld door de dienst Dierenwelzijn, dat bevestigt woordvoerster Brigitte Borgman.

“De dierenmishandeling die zich in het slachthuis van Tielt afspeelde, “wijst op een structureel falende controle”. Dat zei Tinne Rombouts (CD&V), die in het Vlaams parlement voorzitter is van de commissie Dierenwelzijn, aan nieuwsagentschap Belga. “Dat dit minstens een maand lang kan gebeuren in een erkend slachthuis is geen accident de parcours.” Dat vermoeden wordt nu iets zekerder: al in 2016 werden er twee PV’s opgesteld voor inbreuken tegen dierenwelzijn in het bewuste slachthuis. Zo verneemt Knack.be van de woordvoerster van Dierenwelzijn, Brigitte Borgmans. Over de precieze inhoud van de processen-verbaal is op dit moment nog geen duidelijkheid.

Het beeldmateriaal van dierenrechtenorganisatie Animal Rights – gefilmd over een periode van een maand – suggereerde al dat dit niet om eenmalige incidenten ging in het slachthuis van Tielt. Dat wordt nu bevestigd door het bestaan van de PV’s, terwijl de betreffende beelden gefilmd werden van 24 januari tot 24 februari dit jaar. Dat roept vragen op over de controleprocedure en opvolging van inbreuken in slachthuizen.

Controle

Op dit moment worden slachthuizen “zo goed als dagelijks” gecontroleerd door aanwezige Dierenartsen In Opdracht, aangesteld door het agentschap voor voedselveiligheid FAVV, aldus Borgmans.

Die dierenartsen kunnen twee soorten inbreuken vaststellen: zaken die de voedselveiligheid in het gedrang brengen (zoals sporen van ziekte bij een van de dieren) of zaken die het dierenwelzijn bedreigen. Die eerste soort inbreuken moeten gemeld worden bij het FAVV, de tweede bij de dienst Dierenwelzijn.

“Op basis van de verslagen beslissen wij dan om eventueel een controle ter plaatse uit te voeren of het dossier administratief af te handelen,” aldus Borgmans. “Dat kan dan door een administratieve boete op te leggen of door naar het parket te stappen en een proces-verbaal te laten opstellen, afhankelijk van de ernst van de inbreuk.” Of het slachthuis van Tielt eerder ook al een boete heeft gekregen, is op dit moment nog onduidelijk.

Het opleggen van administratieve boetes is iets dat de dienst Dierenwelzijn geregeld hanteert: “Het gebeurt nog.” Op de vraag “Kan het dat dit soort praktijken op dit moment ook in een ander slachthuis aan de gang zijn?”, klinkt het vanuit de dienst: “We hopen van niet”.

Wel begon Dierenwelzijn vorig jaar al – naast de gewone controles – met onaangekondigde pro-actieve controles, vergelijkbaar met de milieu-inspectie.

Exportslachthuis Tielt voelt zich “gegijzeld door stemmingmakerij”

“Op dit moment wordt het slachthuis gegijzeld door een stemmingmakerij en liggen er 350 directe jobs en nog veel meer indirect mensenleed in de weegschaal”, stelt Exportslachthuis Tielt vrijdag in een persmededeling. Het bedrijf reageert zo op de verontwaardiging die opsteeg door een schokkend filmpje van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, waarin te zien is hoe varkens zwaar worden mishandeld. Het bedrijf erkent dat er fouten werden gemaakt, somt de maatregelen op die het al genomen heeft en vraagt “als goede huisvader de kans om de fouten recht te zetten”.

De directie zegt “bijzonder geschokt te zijn door de inhoud van de gemonteerde Animal Rights reportage en heeft onmiddellijk acties genomen om ervoor te zorgen dat de procedures gevolgd worden”. De directie ontkent de beelden niet, herhaalt dat het niet had mogen gebeuren en dat dit losstaande en geïsoleerde feiten zijn. Zij verontschuldigt zich en vraagt een eerlijke kans om haar activiteiten voort te zetten volgens de in de sector geldende voorschriften.

Extra maatregelen

Het bedrijf somt vervolgens de maatregelen op die het al genomen heeft: zo heeft het een contract getekend om 6 extra camera’s te plaatsen in de betrokken zones. De directie zegt in volle transparantie te willen werken en 24/7 livestreaming ter beschikking te stellen aan een bevoegde instantie zoals het LNE. De directie vraagt dat de dienst Dierenwelzijn een voltijds functionaris afvaardigt. Ze heeft twee eigen medewerkers geschorst tot het onderzoek meer duidelijkheid verschaft over hun vermoedelijke fraudedaad.

Ook bij de onderaannemers werden drie personen die de procedures hebben overtreden, ontslagen. De directie belooft ook te zullen investeren in bijkomende opleiding om het proces inzake dierenwelzijn maximaal te waarborgen.

Op 23/03 werd van een steekproefsgewijze kwaliteitsmonitoring overgeschakeld op een permanente kwaliteitsmonitoring in de desbetreffende zones van het slachthuis, aldus nog het slachthuis. Het bedrijf vraagt “aan de betrokken externe vervoerders om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun medewerkers te dwingen om de procedures op dierenwelzijn te allen tijde te respecteren”. “De directie erkent de geïsoleerde fouten die zijn gemaakt en vraagt als goede huisvader de kans om deze recht te zetten”, zo besluit de persmededeling van het Tieltse slachthuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content