Di Rupo: ‘Vrees dat maatregelen Michel een lijst gruwelijkheden voor burgers wordt’
PS-voorzitter Elio Di Rupo is kritisch voor de balans die de regering-Michel na twee jaar opmaakt.
Afgelopen zaterdag hield premier Charles Michel een seminarie met zijn regering alvorens in vakantie te gaan. Michel blikte terug op de afgelopen twee haar en stelde zichzelf vijfentwintig prioriteiten voor 2017. Denk aan de hervorming van de arbeidsmarkt, de vennootschapsbelasting, het strafrecht en de ziekenhuisfinanciering, maar net zo goed aan de implementatie van een hele reeks andere plannen. ‘We doen er alles aan om ons land voor te bereiden voor de belangrijke uitdagingen van de toekomst’, zo vatte premier Charles Michel samen na een dag van achterom kijken en vooruitblikken met zijn ploeg. Jobs, solidariteit en veiligheid waren de vaakst gehoorde kernwoorden.
De voorbije twee jaar is er al enorm veel werk verzet, zo klopten de ministers zichzelf op de borst. De oppositie was minder enthousiast. PS-voorzitter Elio Di Rupo schuwde de harde woorden niet. ‘Ik ben bang dat de lijst met maatregelen die de regering-Michel wil nemen, zich zal vertalen in een lijst van gruwelijkheden voor de burgers.’ Waar Michel zijn regering ‘sober en bescheiden’ noemt, ziet zijn voorganger een regering die ‘brutaal en antisociaal’ is: ‘Brutaal in de manier waarop ze te werk gaat. Zo negeert ze elk sociaal overleg, nochtans zo nodig in ons land. Antisociaal is de regering in haar doelen: in het willen inperken van de rechten van de werknemers, gepensioneerden, werkzoekenden, …’
Le gvt Michel annonce ses intentions pour 2017: à nouveau, une politique brutale et antisociale. Notre communiqué: https://t.co/NMKIsbONh1
— Elio Di Rupo (@eliodirupo) July 24, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ook Di Rupo’s Vlaamse collega John Crombez had weinig op met de ‘goednieuwsshow’ van de federale regering . ‘Het land besturen vergt meer dan show verkopen’, klonk het. ‘Dat is bescherming geven aan jong en oud, zowel sociale zekerheid als veiligheid.’
243 wetsontwerpen
Niet minder dan 185 slides bundelden alle afgewerkte en toekomstige hervormingen, gaande van de taxshift over de pensioenhervorming tot de digitale agenda. Sinds oktober 2014 legde de regering al 243 wetsontwerpen neer.
Het resultaat blijkt volgens de regering-Michel duidelijk uit de cijfers. De koopkracht stijgt, er komen jobs bij en de werkgelegenheidsgraad zit in stijgende lijn, besloot Michel. ‘De eerste resultaten zijn er, maar er ligt nog veel werk op de plank. We hebben nog veel obstakels te overwinnen, maar de koers is de juiste.’
En dat tegen een achtergrond van de Griekse crisis, de vluchtelingenstroom, spanningen met Rusland, de Brexit en natuurlijk ook terreur. ‘Veiligheid was één van de vier grote werven, maar niemand had beseft dat het zo in de focus zou komen’, erkende minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hij verwees daarbij naar de dertig maatregelen die werden aangekondigd sinds begin vorig jaar en de 600 miljoen euro die extra werd vrijgemaakt voor veiligheid.
25 prioriteiten
Komend jaar stelt de regering zich 25 prioriteiten. Zo wil minister van Werk Kris Peeters (CD&V) absoluut klaar raken met zijn modernisering van de arbeidsmarkt en de wet van ’96 voor het interprofessioneel overleg begint. De sociale partners moeten er immers mee aan de slag kunnen, ook nadien op sectorniveau.
Voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is het de komende maanden dan weer al vennootschapsbelasting en fraudebestrijding wat de klok slaat, terwijl minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) voort sleutelt aan de ziekenhuisfinanciering en het bijhorende ziekenhuislandschap, Justitieminister Koen Geens (CD&V) zich na vijf wetten met ‘quick wins’ op een totaal nieuw strafwetboek werpt en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) volop zal moeten moderniseren bij de NMBS.
Daarnaast telt de lijst van prioriteiten nog tal van andere werven, zoals de uitvoering van de defensieplannen, de verdere digitalisering van de overheid, de uitbouw van een afzonderlijke Directie Bescherming bij de politie of nog de verdere focus op de terugkeer van afgewezen asielzoekers. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo wees daarbij op de ‘nieuwe recepten’ die de regering volgens hem opvallend vaak hanteert. Hij verwees onder meer naar het systeem van flexijobs en de fiscaliteit voor de nieuwe deeleconomie.
Werk genoeg dus voor de komende maanden. Al zal de regering zich na een korte vakantie half augustus eerst op de moeilijke begrotingsoefening moeten storten. Volgens de jongste cijfers moet ze op zoek naar 2,4 miljard euro om de budgetten dit en volgend jaar op koers te houden.
(Belga/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier