Demir stelt spijkerharde mestnormen op voor boeren
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil tegen het einde van het jaar een zevende mestactieplan (MAP7) klaar hebben omdat de waterkwaliteit in Vlaanderen ondermaats is. Een eerste voorstel, waarover de regering de komende weken onderhandelt en dat De Tijd kon inkijken, omvat erg strenge regels voor bemesting in de landbouw.
Demir wil op alle akkers langs een waterloop een teeltvrije zone van 6 meter breed, waardoor duizenden hectare landbouwgrond uit productie zou gaan. De maximale bemestingsnormen moeten 15 procent naar omlaag. Vanaf 2024 wil ze jaarlijks een volledig bemestingsverbod laten ingaan op 1 augustus. In gebieden met de slechtste waterkwaliteit, waarvan er volgens de MAP7-indeling straks veel meer zijn, gaat Demir het verst.
Ze denkt aan een verbod om aardappelen en groenten te telen die pas na 1 september geoogst worden, een verplichting om vaker rustgewassen te planten en een reconversieplan naar meer biolandbouw. De maatregelen moeten voorkomen dat te veel fosfor en nitraat in waterlopen belanden. Na de druk op de veeboeren in het stikstofdossier zet het zevende mestactieplan nu druk op de groente- en aardappeltelers.
“Als het verbod op een late oogst erdoor komt, kan je een kruis maken over groenteteelt in West-Vlaanderen en wordt het areaal aardappelen dat in Vlaanderen nog geteeld kan worden enorm beknot”, zegt Thijs Vanden Nest, bemestingsexpert van het onderzoekscentrum ILVO. De verwerkende industrie spreekt van een “hallucinant voorstel” en het “doodgraven van een hele sector”. Het dossier dreigt de spanningen tussen de coalitiepartners N-VA en CD&V weer op te poken. Demir zegt “dat ze moeilijk lager kan gaan dan dit voorstel”, bij CD&V is te horen dat het “niet de bedoeling kan zijn boeren met onhaalbare regelgeving weg te pesten”.