De woordbreuk van Ben Weyts: Zijinstromer krijgt 500 euro extra. Of nee, toch niet
De Vlaamse regering komt haar belofte uit de Septemberverklaring niet na, zeggen misnoegde zijinstromers. ‘We voelen ons echt in ons hemd gezet.’
‘Dat de ene zijinstromer veel meer verdient dan de andere is vaak louter willekeur’, zeggen Karl De Dobbelaere en Patrick De Wever, die allebei op 1 september 2021 in dezelfde school zijn beginnen les te geven.
‘Alles hangt af van de datum waarop je in het onderwijs bent gestapt. Was je vak op dat moment een knelpuntvak of niet? Dat heeft enorme gevolgen voor je inkomen, want het bepaalt hoeveel anciënniteit je krijgt. Ondertussen hebben de opeenvolgende ministers zo veel beloftes gedaan en regeltjes ingevoerd dat zelfs onze personeelsdienst door het bos de bomen niet meer ziet. Geen wonder dat steeds meer leerkrachten zich aansluiten bij de Facebookgroep voor leerkrachten die de anciënniteit niet krijgen waarop ze recht denken te hebben. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal.’
Sinds het schooljaar 2021-2022 kunnen zijinstromers in het onderwijs tot tien jaar van hun anciënniteit uit de private sector meenemen. Alleen zogenaamde knelpuntvakken, waarvoor moeilijk leerkrachten te vinden zijn, komen daarvoor in aanmerking. Toch hebben ook De Dobbelaere en De Wever daar strijd voor moeten leveren. Karl De Dobbelaere doordat chemie nog geen knelpuntvak was op de dag dat hij begon les te geven, leerkracht Engels en aardrijkskunde Patrick De Wever doordat hij in het schooljaar ervoor al een vervangingsopdracht van een paar maanden had gedaan. Dankzij de inspanningen van zijn personeelsverantwoordelijke heeft De Dobbelaere sinds begin dit schooljaar tien jaar anciënniteit, goed voor een loonsverhoging van zo’n driehonderd euro per maand. De Wever kreeg pas onlangs acht jaar anciënniteit toegekend.
Ondertussen kunnen zijinstromers zelfs tot vijftien jaar anciënniteit meenemen en worden alle vakken als knelpuntvak beschouwd. Die belofte uit de Septemberverklaring van de Vlaamse regering stemde De Dobbelaere en De Wever heel hoopvol, want die nieuwe maatregel zou gelden voor iedereen die vanaf het schooljaar 2020-2021 in het onderwijs is gestapt. Volgens de loonsimulator van het Vlaams departement Onderwijs en Vorming zou hun dat maandelijks 500 euro extra opleveren.
Patrick De Wever: Omdat er ons de voorbije jaren al zoveel is beloofd, was ik eerst nog een beetje argwanend. Tot ik via onze personeelsdienst een e-mail kreeg van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) waarin zwart op wit stond dat iedereen die vanaf 2020 in het onderwijs is begonnen tot vijftien jaar anciënniteit zou kunnen meenemen. Het zou nog wel even duren voor ons loon daadwerkelijk werd opgetrokken, want de regelgeving moest nog worden aangepast.
Karl De Dobbelaere: We moesten dus alleen wat geduld hebben en dan zou het vanzelf in orde komen. Dat dachten we toch.
Werd uw geduld beloond?
De Wever: Helemaal niet. In februari, vijf maanden nadat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) die mooie beloftes hadden gedaan, zag ik nog altijd geen verschil op mijn loonbrief. Dus stuurde ik een e-mail naar het kabinet van minister Weyts om uitleg te vragen. Pas een maand later kreeg ik een standaardantwoord terug – net als alle andere zijinstromers die het kabinet hadden benaderd.
Op dit moment weet zelfs ik niet of ik volgend schooljaar nog voor de klas wil staan.
Patrick De Wever
De Dobbelaere: Ik heb exact hetzelfde bericht ontvangen. Daarin laat het kabinet weten dat mensen die vóór 1 september 2023 in het onderwijs zijn begonnen dan toch niet in aanmerking komen om vijftien jaar anciënniteit mee te nemen. Zonder excuses of verdere uitleg.
De Wever: Dat hou je toch niet voor mogelijk? De Vlaamse minister-president en de minister van Onderwijs komen terug op een belofte die ze nog geen halfjaar geleden met veel trots hebben gedaan.
De Dobbelaere: Dat is alsof ik mijn leerlingen aan het begin van het schooljaar zou beloven dat ze allemaal een A-attest krijgen, maar ze in juni toch een B- of een C-attest zou geven. Zoiets doe je gewoon niet.
Het is dus heel goed mogelijk dat startende collega’s meteen een pak meer verdienen dan u?
De Wever: Ook dat valt me zwaar. Iedereen die vandaag begint les te geven – met of zonder diploma – kan vijftien jaar anciënniteit meenemen. Maar ik niet, terwijl ik wél de lerarenopleiding heb gevolgd en ondertussen al een paar jaar voor de klas sta. Met zo’n maatregel trekt de minister niet alleen nieuwe zijinstromers aan, hij jaagt er ook mensen mee weg.
De Dobbelaere: De minister beschouwt zijinstromers als een instrument om het lerarentekort aan te pakken, maar ons werk, onze toewijding en onze inzet worden niet erkend. Ik voel me echt in mijn hemd gezet.
De Wever: Het is alsof we worden uitgespuwd. Dat heeft zelfs zo’n impact op me dat ik de laatste week voor de paasvakantie amper voor school heb kunnen werken. Op dit moment weet zelfs ik niet of ik volgend schooljaar nog voor de klas wil staan. Het enige wat me nog tegenhoudt, is de school waar ik werk: mijn collega’s en directie waarderen me tenminste wél.