De Wever krijgt kritiek voor uitspraken over ouders Mawda

De ouders van Mawda © Belga

‘Er is een hele voorgeschiedenis aan dat Iraakse gezin’, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘Enkel over die mensen spreken als slachtoffer, vind ik niet correct.’

De ouders van Mawda, het meisje van twee dat vorige week stierf door een politiekogel, zijn niet alleen slachtoffers. Ze zijn mee verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘Er is een hele voorgeschiedenis aan dat Iraakse gezin’, vertelt De Wever aan VTM NIeuws. ‘Ze kwamen in Duitsland asiel vragen en zijn vervolgens onrechtmatig naar Engeland gegaan, waarna ze zijn uitgewezen en terug naar Duitsland zijn gebracht, ‘ aldus De Wever. ‘Eind vorig jaar is hun asiel daar blijkbaar afgewezen en sindsdien zijn ze al drie keer gepakt in ons land terwijl ze terug naar Engeland wilden gaan. Eén keer zelfs met hun kinderen in een koelwagen. Dan moet je de verantwoordelijkheid van die ouders, hoe tragisch de dood van een kind ook is, in beeld durven brengen. Enkel over die mensen spreken als slachtoffer, vind ik niet correct.’

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris van Asiel en Migragie Theo Francken scharen zich achter de uitspraken van hun partijvoorzitter.

‘De ouders hebben enorme risico’s genomen’, aldus Francken, die het ‘bedenkelijk’ vond dat ze in een koelwagen werden ontdekt. Ook Jan Jambon wees erop dat ‘ouders verantwoordelijkheid hebben over hun kinderen’.

Kritiek

Maar buiten de N-VA leek er nauwelijks steun of begrip te vinden voor de uitspraken van De Wever. Vrijdagochtend riep Open VLD-vicepremier Alexander De Croo bij aanvang van de ministerraad op tot ’terughoudendheid’ in commentaar op de dramatische gebeurtenissen rond de dood van de tweejarige Mawda. ‘Zowel links als rechts polariseren’, stelde De Croo vast. ‘Laat ons een beetje rustig blijven en niet zoeken om het debat te polariseren’. Hij zat daarmee op de lijn van zijn partijvoorzitster Gwendolyn Rutten op Twitter: ‘Kunnen we, over de partijgrenzen heen, zeker bij menselijke drama’s ook gewoon mensen zijn? Menselijk. Beleefd. Respectvol. En de verwijten en controverses achterwege laten? ‘.

CD&V-voorzitter Wouter Beke was via hetzelfde kanaal scherper voor zijn N-VA-collega: ‘Ik zag net mijn dochters naar school vertrekken. Verschrikkelijke gedachte dat dit de laatste keer zou zijn geweest. Wie een kind verliest, heeft recht op mededogen. Niet op verwijten. Wat ook de omstandigheden zouden zijn geweest.’

Bij de oppositie is er minder terughoudenheid. ‘Excuseer? De dood van kleine Mawda zo plaatsen, nog voor ze is begraven, zonder een woord van mededogen? ! Ongepast? Ja. Respectloos? Zeker. En dat enkel met als doel het ontlokken van reacties om zo verder te kunnen polariseren,’ analyseert Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Ook SP.A-fractieleider Meryame Kitir reageerde verontwaardigd. ‘Ouders voelen zich altijd (!) schuldig ten opzichte van hun kinderen als er iets misloopt. Het ergste wat je kan doen, is hen dat schuldgevoel nog eens extra aanwrijven. Dat doe je niet. Dat doen wij in Vlaanderen niet. Onder geen enkel beding’, tweette ze.

Voor PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw zijn de uitspraken van De Wever ‘degoutant’.

‘Het enige wat men de ouders kan verwijten is dat ze naar een betere toekomst voor hun kinderen zochten dan oorlog’, vond CDH-kamerfractieleidster Catherine Fonck, die pleitte voor ‘een minimum aan respect en empathie’.

Partner Content