‘De SP.A is niet gezellig meer’
In Brussel weten de Vlaamse socialisten niet van welk hout pijlen te maken maar in Gent staan ze sterker dan ooit. Toch heeft burgemeester Daniël Termont besloten geen gooi naar het voorzitterschap te doen.
In Brussel weten de Vlaamse socialisten niet van welk hout pijlen te maken maar in Gent staan ze sterker dan ooit. Toch heeft burgemeester Daniël Termont besloten geen gooi naar het voorzitterschap te doen.
Caroline Gennez heeft aangekondigd dat ze geen kandidaat meer is om zichzelf op te volgen als partijvoorzitster. Jammer?
Daniël Termont: Caroline is de voorbije vier jaar geregeld zeer hard aangepakt en heeft nooit de erkenning gekregen die ze toch wel verdiende. Dat moeten we als partij onder ogen willen zien. Want ik heb het soms moeilijk met de manier waarop de SP.A werkt, hoe er wordt gecommuniceerd, hoe mensen met elkaar omgaan ook. Ik begrijp natuurlijk dat iedereen zijn eigen stijl heeft, maar het kan niet de bedoeling zijn dat partijgenoten hun best doen om elkaar te kwetsen. Daar wordt niemand beter van. Ooit zei onze toenmalige voorzitter Steve Stevaert: ‘Socialisme zal gezellig zijn of zal niet zijn.’ Wel, de voorbije jaren was het niet meer gezellig.
Nogal wat socialisten hadden graag gezien dat u een gooi naar het voorzitterschap deed. Termont: Meer dan een jaar geleden al hebben een paar invloedrijke partijgenoten me gevraagd of ik bereid zou zijn om voorzitter te worden, en natuurlijk heb ik daar zeer ernstig over nagedacht. Ik ben een echte partijsoldaat en als ik mijn partij op de een of andere manier kan helpen, zal ik dat niet laten. Mocht ik er dus zeker van zijn dat ik de SP.A als voorzitter weer naar 25 procent van de stemmen zou kunnen leiden, dan deed ik het meteen. Maar daar ben ik helemaal niet zeker van. Na lang afwegen ben ik dan ook tot de conclusie gekomen dat ik meer voor mijn partij kan betekenen als ik in 2012 nog eens kandidaat-burgemeester ben. Maar het was wel een verscheurende keuze.
Hoe moeilijker de SP.A het krijgt, hoe nadrukkelijker in de richting van de Teletubbies wordt gewezen. Zijn Steve Stevaert en zijn kompanen destijds te veel van het ware socialisme afgeweken in een poging om een bredere volkspartij te worden?
Termont: (denkt na) Met het gratisverhaal heeft Steve Stevaert natuurlijk wel meer dan 20 procent van de kiezers weten aan te spreken. Maar ik denk dat we te ver en te lang zijn doorgegaan op de Derde Weg van Tony Blair. Op den duur werd die zelfs als het evangelie van het nieuwe socialisme beschouwd. Maar dat is zeker niet het soort socialisme waar ik in geloof. Niet dat we naar de jaren zeventig terug moeten keren, maar een aantal waarden uit het socialisme van die tijd, ook uit het vakbondssocialisme, moeten we wel bewaren. Zo vind ik het belangrijk dat er maatregelen worden genomen om de markt te kunnen sturen.
Om dergelijke voorstellen te doen, zal uw partij wel wat meer lef moeten krijgen.
Termont: Dat klopt. We hebben zolang in de regering gezeten dat we het neoliberale beleid op den duur als een evidentie zijn gaan beschouwen. Maar als we alleen maar mogen meestappen met de neoliberale overtuiging van coalitiepartners, kunnen we beter uit de regering blijven. Dan levert het meer op om vanuit de oppositie krachtige taal te spreken. Ik vind dat we het voorbije jaar te vaak hebben herhaald dat we erbij willen zijn. Als we uiteindelijk mee doen, moet dat op basis van een programma zijn. Vinden we daar genoeg van onze prioriteiten in terug en staan er geen punten in die ons pijn doen, dan kan het. Anders niet. (AP)
Teletubbies
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier