De partijen waar u nergens iets over leest (2): ROSSEM
Het partijprogramma van ROSSEM bestaat uit een vijfjarenplan dat 250.000 jobs zal creëren. ‘Onze grootste bedreiging is de N-VA.’
Jean-Pierre Van Rossem stortte zich na een lange afwezigheid terug op de politiek. In 2012 kondigde hij aan dat zijn partij opnieuw ging meedoen aan de verkiezingen. De partij met als voorzitter Nora Azdad (31) verzamelde de voorbije maanden handtekeningen. ‘Zonder haar zou er nooit een partij ROSSEM op de lijst hebben gestaan’, liet Van Rossem optekenen. Zelf staat hij tweede op de lijst in Antwerpen, zijn jongste zoon Youri staat tweede op de lijst in Vlaams-Brabant.
Rond de campagne bleef het opvallend stil. In de media komt ROSSEM bijna niet aan bod. Het enige wat erop wijst dat Van Rossem nog steeds in the running is, is een YouTube-filmpje, waarin hij geen blad voor de mond neemt en Bart De Wever een ‘potentieel fascist’ noemt:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Voorakkoorden?
Volgens Hedwig Limbourg, Antwerps bestuurslid van de partij, staat de uitkomst van de verkiezingen al vast. ‘Ik ben er honderd procent zeker van dat er al voorakkoorden zijn gesloten. Met de N-VA aan de macht wordt dit een onleefbaar land’, waarschuwt hij. ‘De voornaamste reden dat we niet aan bod komen in de pers is omdat de N-VA veel topfuncties bekleedt in de mediasector.’
ROSSEM wordt volgens hem de mond gesnoerd. ‘Ik snap niet waarom we nergens uitgenodigd worden om te debatteren. De enige partij die nog met ons wil praten is het Vlaams Belang.’ De voorzitter van het Vlaams Belang, Gerolf Annemans, heeft alvast geen bezwaar. ‘Ik ga nooit een debat met wie dan ook uit de weg. Dat weet iedereen die mij kent’.
Economisch plan
Het partijprogramma is vooral van economische aard. Met een vijfjarenplan, de zogenaamde Sociale Holding, wil ROSSEM een antwoord bieden op de financiële crisis en de werkloosheid. Een grootschalig bouwproject van 50.000 sociale woningen moet 250.000 jobs creëren. Zitten we dan binnen vijf jaar met 250.000 extra bouwvakkers? ‘Die jobs bevinden zich niet allemaal in de bouwsector. Voor een dergelijk groot project zijn er ook ingenieurs, architecten, notarissen, makelaars, managers, enz. nodig. Er worden dus heel wat hooggeschoolde jobs gecreëerd’, aldus Limbourg.
De vraag is of er plaats is in Vlaanderen voor al die huizen. ‘Een overproductie van huizen is onmogelijk’, stelt Limbourg. ‘Er is bouwgrond met hopen. Met het aantal migranten en jonge gezinnen dat er jaarlijks bijkomen zullen er ook genoeg mensen zijn om die woningen te vullen.’
Wel koning, geen gepest
In het programma van ROSSEM is er ook plaats voor de monarchie, zij het met een beperkte functie. De koning mag op post blijven, op voorwaarde dat hij uitsluitend ceremoniële bevoegdheden heeft. In plaats van een vaste dotatie wil de partij dat burgers zelf kunnen beslissen hoeveel ze aan het koningshuis geven, de zogenaamde royalty tax. Twintig jaar geleden was het nochtans Van Rossem die zich onsterfelijk maakte door het roepen van ‘Vive la republique!’ bij de inhuldiging van koning Albert. ‘Hij is zijn wilde haren intussen verloren. Nu is hij meer gematigd en stapt hij met een goed onderbouwd plan naar de kiezer’, zegt Limbourg.
Een uniek strijdpunt van ROSSEM is het oprichten van een specifieke anti-pestlijn. Regelmatig organiseren vzw’s en scholen acties tegen pesten, maar het is niet genoeg volgens Limbourg. ‘Er wordt niet genoeg aandacht besteed aan pesten. Er is te weinig doeltreffende hulp voor slachtoffers’, besluit hij.
Regeringsformatie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier