Véronique Goossens

De kinderen trakteren

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

Filip Dierckx loopt nog steeds fluitend rond als het nummer twee bij BNP Paribas Fortis, terwijl we zeer ernstige vragen mogen hebben bij zijn rol in het Fortis-ongeluk.

“Jammer, nu heb ik het niet gehad over Filip Dierckx, de voorzitter van Febelfin”, laat Erik Geenen zich ontvallen terwijl hij plaatsneemt in de schminkstoel om het werk van de make-up-artieste er weer af te halen.

Erik Geenen is de bekendste aandeelhouderactivist van het land. Zijn groene pet is zijn handelsmerk, naast zijn scherpe tong en imposante stemgeluid. Bestuurders van beursgenoteerde bedrijven zien hem knarsetandend hun algemene vergaderingen binnenkomen. Maar er zijn ook bestuurders die hem mogen, als hij verwoordt wat er in hun hoofd leeft.

Hij werd bekend dankzij zijn tomeloze verzet tegen de Nationale Bank “die de Belg op een afgrijselijke manier bedriegt”. Maar hij liet zich ook horen bij Dexia, Fortis, KBC, Belgacom, Electrabel en andere.

Tijdens Z-Talk Goossens laat Geenen zijn walging blijken voor de herbenoeming van Jean-Paul Servais, de topman van FSMA, de financiële waakhond in België. Volkomen terecht overigens. Een striemend Dexia-rapport van het Franse Rekenhof stelt namelijk dat de ondergang van Dexia niet kan teruggevoerd worden naar de financiële crisis, maar dat het zakenmodel van de toplui een kaartenhuisje heeft gemaakt van de bank. Ze had geen schijn van kans om een financiële crisis te overleven.

De bestuurders, de grote aandeelhouders en de toezichthouders (Servais dus) dragen hierin een zware verantwoordelijkheid, aldus het rapport. Zij hebben ervoor zorgden dat wij Belgen de komende jaren nog vele miljarden gaan afdragen om het zwarte gat Dexia te vullen. Minstens 20 miljard volgens Erik Geenen. Het valt te hopen dat hij een rekenfout maakt. Maar onthoudt u vooral dit: het zijn de ministers die zich volgend jaar in het stemhokje aan u presenteren – en minister van Financiën Koen Geens zelfs voor de eerste keer – die ervoor zorgen dat incompetente persoonlijkheden in alle rust kunnen verder werken.

‘Het is bedrieglijk eenvoudig om een bevolking onrechtvaardigheden te laten slikken.’

Vu0026#xE9;ronique Goossens

Er zijn nog meer van die mensen die zich gedragen als eenden. Zo loopt Filip Dierckx nog fluitend rond als het nummer twee bij BNP Paribas Fortis, terwijl we zeer ernstige vragen mogen hebben bij zijn rol in het Fortis-ongeluk. Zoals bekend wordt hij intussen vervolgd door het Belgische gerecht voor misleiding van de beleggers.

Als je hem bij toplui van BNP Paribas Fortis ter sprake brengt slaan sommigen, in verlegenheid gebracht, de ogen neer. Daarnaast is Filip Dierckx voorzitter van Febelfin, de federatie van de banken in dit land. Hoogst ongepast vindt niet alleen Erik Geenen.

Wat Geenen na al die jaren nog het meest dwars zit is de onverschilligheid van ons allemaal. “Als 1 procent van al die Arcospaarders nu eens naar een algemene vergadering komt, dan zit daar 8.000 man. Dat zou nogal een machtsfactor zijn.”

“Hoe is het mogelijk dat al die Belgische burgers zich zo hebben laten ringeloren door zowel het financiële als door het politieke establishment, en daar bovendien de factuur volledig van betalen, zonder massaal in opstand te komen?,” klinkt zijn oprechte verbazing.

Het is bedrieglijk eenvoudig om een bevolking zulke onrechtvaardigheden te laten slikken. Geef de échte info met mondjesmaat, uitgesmeerd over de tijd. Ga intussen nog meer schulden aan, zodat de burger het niet te hard voelt.

Onze kinderen trakteren toch.

Erik Geenen is te gast bij Z-Talk Goossens, het hele weekend lang op Kanaal Z.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content