Vrije Tribune
‘De Brusselse vlag vervangen door een emoticon is een dure vergissing’
‘Je doet een vlag oneer aan door ze aan te passen aan de heersende mode’, schrijven Bruno De Lille en Arnaud Verstraete. Zij roepen de Brusselse regering op om de vlag van het Brussels Gewest onveranderd te laten.
Kent u de vlag van het Brussels Gewest? Het is een gouden Iris op een blauwe achtergrond en dat is zo sinds het ontstaan van ons Gewest, nu 25 jaar geleden. De Iris verwijst naar het moeras waarop onze stad gebouwd is. De kleuren refereren aan Europa, waar we de hoofdstad van willen zijn. Het zal u misschien verwonderen van Groene parlementsleden maar … wij houden best wel van onze Brusselse vlag.
Meer dan de Brusselse regering blijkbaar, want die wil de mooie Iris vervangen door het vernieuwde logo dat de Brusselse administratie momenteel gebruikt: een bloempje in de vorm van een hartje. Als het ware een Irisje in de vorm van een emoticon zoals je ze op je GSM vindt. Schattig, daar niet van, maar de Brusselse vlag vervangen door dat logo zou volgens ons een dure vergissing zijn.
Een vlag is meer dan een logo
Een vlag is namelijk meer dan een logo. Een logo speelt in op de heersende trends, een vlag staat daar boven. Een logo evolueert mee met de tijd en moet dus hip en creatief zijn. Logisch gevolg is dat logo’s na een tijdje gedemodeerd aanvoelen en dan weer vervangen worden. Ga het maar gerust na: ken je veel verenigingen, bedrijven of overheidsinstellingen waarvan het logo niet aangepast is in de afgelopen 20 jaren? Ook gewesten ontsnappen niet aan deze logica. Vlaanderen heeft momenteel zijn halve leeuw, Wallonië zijn bollen in de vorm van een W en Brussel dus zijn emoticon-Irisje. Merk op dat Vlaanderen en Wallonië alvast niet de fout hebben gemaakt om hun vernieuwde logo’s op de officiële vlag te zetten. De trotse leeuw en fiere haan wapperen onveranderd aan hun officiële gebouwen. Als een symbool van continuïteit en van standvastigheid.
Wij roepen de Brusselse regering op om onze vlag te laten zoals ze is. We hebben daar enkele goede redenen voor.
Ten eerste zijn het overbodige uitgaven in deze tijden van crisis. De kosten voor deze operatie kunnen aanzienlijk oplopen. Zeker als je er rekening houdt dat de Brusselse Iris ook in de vlaggen en logo’s van de Vlaamse en Franstalige Gemeenschappen in Brussel verwerkt zit.
Ten tweede doe je een vlag oneer aan door ze aan te passen aan de heersende mode, zo devalueer je ze van sterk symbool tot iets tijdelijks, iets banaals. Dit staat haaks op de trots en de verbindende identiteit waar de betreffende ministers naar op zoek zijn. Hoe lang zal het overigens duren voor het emoticon passé aanvoelt?
Een vlag moet ook verbinden. Je benadrukt er een gemeenschappelijke identiteit mee: hier kan iedereen die zich Brusselaar noemt, zich thuis voelen. Zo’n vlag wordt dus maar beter breed gedragen. Als regering kan je het dus niet maken om snel snel te beslissen de vlag waar je bevolking zich nu al 25 jaar goed bij voelt, te veranderen. En je kunt dat zeker niet doen zonder diezelfde bevolking te raadplegen zoals de regering nu van plan is.
Tenslotte hebben de Brusselaars wel andere prioriteiten dan het vervangen van de vlag: werkloosheid, de mobiliteit, de armoede, … dat zijn de problemen waarmee de regering zich voor 100% moet mee bezighouden. Het lijkt wel of onze regering daar geen beginnen aan ziet en zich dus liever op symbooldossiers gooit.
(Bruno De Lille is fractieleider van Groen in het Brussels parlement en gewezen Brussels Staatssecretaris. Arnaud Verstraete is Brussels parlementslid voor Groen)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier