De Block: ‘Zikavirus brengt geen risico voor volksgezondheid in België’
Er is in ons land geen risico voor de volksgezondheid als gevolg van het zikavirus. Dat hebben minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en dokter Daniël Reynders van de FOD Volksgezondheid in de Kamer verklaard. De mug die het virus verspreidt, komt immers bij ons niet voor. Wel worden zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen geraken, afgeraden naar Zuid-Amerika te reizen.
In ons land is één geval bevestigd van een vrouw die met het virus besmet raakte. Dat gebeurde in december vorig jaar. De dame was vanuit Guatemala ons land binnengekomen, maar is intussen genezen en ondervindt geen gevolgen. Mogelijk is er sprake van een tweede geval in Wallonië, maar dat is niet bevestigd, aldus Reynders in de commissie Volksgezondheid.
Het virus wordt op de mens overgedragen door muggen van het geslacht aedes, vooral door de aedes aegypti en de aedes albopictus. De aedesmug werd tweemaal aangetroffen in België, maar komt hier normaal gezien niet voor. In beide gevallen ging het om import, legde minister De Block uit.
Wel is de aedes albopictus aanwezig in Europa, in het Middellandse Zeegebied. Het is echter niet aangetoond dat ze vector is van de ziekte, al valt dat volgens Reynders formeel niet uit te sluiten. Bij de enkele gevallen van besmettingen die in Europa zijn genoteerd, ging het telkens om patiënten die kort voordien in één van de getroffen landen verbleven. Er werd geen overlijdens of ernstige aandoeningen genoteerd.
Geen vaccin
Tegen het zikavirus bestaat momenteel geen specifieke behandeling of vaccin. Het virus leek relatief onschuldig. Zestig tot tachtig procent van de geïnfecteerde personen vertonen immers zelfs geen symptomen. Toch zijn intussen in Brazilië en Frans-Polynesië neurologische complicaties beschreven, zoals het syndroom van Guillain-Barré (een verlammingsziekte). Bovendien werden ook microcefalie en afwijkingen in de ontwikkeling van de hersenen vastgesteld bij foetussen en baby’s van vrouwen die zwanger waren tijdens de epidemische periode.
Intussen werd het reisadvies van Buitenlandse Zaken aangepast. Wie zijn of haar reis naar Zuid-Amerika niet kan uitstellen, kan muggenbeten voorkomen door lange mouwen en broeken met lange pijpen te dragen en door insectenwerende middelen te gebruiken. De Block raadt zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden aan hun reis sowieso uit te stellen. Reisklinieken, huisartsen, verloskundigen en andere zorgverstrekkers krijgen specifiek advies zodat ze eventuele gevallen snel kunnen herkennen en ze hun patiënten met vragen kunnen helpen.
Via de websites van de FOD Volksgezondheid en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde is daarnaast informatie verspreid voor het grote publiek. Bovendien geldt extra waakzaamheid bij Saniport. Dat is de sanitaire politie voor internationaal verkeer van de FOD Volksgezondheid, die instaat voor de gezondheidsinspectie van schepen en bepaalde vliegtuigen uit risicogebieden. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier