De Block over Parweiz Sangari: ‘Een neen is een neen’

© Belga

‘In een rechtstaat moeten beslissingen uitgevoerd worden’, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block.

“Meerdere onafhankelijke instanties – het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen, de Dienst Vreemdelingenzaken de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en het Europees hof van de Rechten van de Mens – hebben zich negatief uitgesproken in het dossier van Parweiz Sangari. In een rechtstaat is een neen een neen en moet de beslissing worden uitgevoerd”. Dat stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

De Block benadrukte dat ze enkel de beslissing van deze onafhankelijke instanties uitvoert. “Puur menselijk is een andere zaak”, voegde ze eraan toe. De staatssecretaris legt de nadruk op de correcte procedure, rechten en plichten en vrijwillige terugkeer. “Ik wil verder werken aan duidelijke beslissingen, een snellere en kwaliteitsvolle procedure en de uitvoering van de genomen beslissingen”, aldus de staatssecretaris.

Protest op luchthavens
Zowel de protestacties op Zaventem en op Schiphol als de actie voor het kabinet van De Block tegen de uitwijzing van de jonge Afghaan Perweiz Sangari hebben dus weinig uitgehaald.

Parweiz Sangari vloog vanuit Brussel tot in Kaboel via Amsterdam en Bahrein. Op de Amsterdamse luchthaven Schiphol kon ook protest van de protestbeweging Occupy Eindhoven, die zich achter de Facebook-actie had geschaard, niets uitmaken.

“Daar is een gelijkaardige actie opgezet zoals die in Zaventem. Er zijn posters opgehangen en flyers uitgedeeld, maar vooral het personeel van KLM is aangesproken. Uiteindelijk is het het personeel, en met name de piloot, dat beslist of het vliegtuig al dan niet vertrekt”, aldus Aaron Ooms van Jong Socialisten Oostende, die in nauw contact stond met de verschillende actievoerders.

‘Uitwijzing volgens plan’

Volgens de federale politie verliep de uitwijzing volgens plan. De vlucht Amsterdam-Bahrein vertrok om 13.42 uur, zoals gepland. Vanuit Bahrein is het naar de eindbestemming, de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

De uitwijzing van Parweiz komt er na een lange procedureslag waarbij vorige week nog zowel een regularisatie- als een asielaanvraag werden afgewezen. Ook het Europees Hof gaf Parweiz ongelijk. De jonge Afghaan verbleef sinds 2008 in ons land, nadat zijn vader zou zijn vermoord. Hij zou vlot Nederlands spreken en volgt een opleiding tot lasser.

Groot gevaar
Volgens zijn pleeggezin, dat hem wilde adopteren, loopt hij in zijn thuisland groot gevaar. Maar het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) meent dat het risico voor burgers in de hoofdstad Kaboel, vanwaar de jongen afkomstig is, niet imminent is, in tegenstelling tot het zuiden en oosten van het land. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content