Waarover twijfelt jurist en stadsdichter van Kortrijk Myriem El-Kaddouri?

© Damon De Backer
Stijn Tormans

In de rubriek Durf Twijfelen peilt Knack elke week naar de twijfels van bekende mensen.

‘Ik ging er altijd van uit dat de wereld in essentie rechtvaardig is of het minstens altijd wordt’, zegt Myriem El-Kaddouri. ‘De wijzer op de weegschaal kon wel even doorslaan, maar uiteindelijk kwam alles weer in evenwicht. Bepaalde excessen zouden nooit meer zouden plaatsvinden, dacht ik. De laatste tijd, sinds we weten dat er in Palestina een genocide aan de gang is, twijfel ik daar steeds meer over: de kleine barstjes in mijn vertrouwen in een rechtvaardig systeem zijn doorgescheurd.’

Het is natuurlijk niet het eerste conflict op aarde.

Myriem El-Kaddouri: Natuurlijk niet. Maar als alles fout loopt, dacht ik, bestaan er nog fundamentele zaken, zoals oorlogsrecht, internationaal humanitair recht en de spelregels van de rechtsstaat. Maar zelfs die worden nu met de voeten getreden. We zien het allemaal elke dag gebeuren op onze schermen. Er wordt ook massaal tegen geprotesteerd, maar dat heeft amper gevolgen. Toch is die massale collectieve tegenbeweging hoopgevend. Al die mensen die hun talenten inzetten om te manifesteren – sommigen maken er zelfs hun levensmissie van: daar put ik veel kracht uit. Het zorgt ervoor dat ik niet helemaal de moed verlies en nihilistisch word. Ik hoop dat dat massale protest alsnog voor een sneeuwbaleffect kan zorgen.

‘De kleine barstjes in mijn vertrouwen in een rechtvaardig systeem zijn doorgescheurd.’

Waarom raakt de situatie in Gaza u zo?

El-Kaddouri: Dat is een vreemde vraag. Ik vraag me af waarom niet iedereen even verontwaardigd is. Natuurlijk gaat het niet alleen over Palestina, ook over wat er in Congo en Sudan aan het gebeuren is. Ook al is de Palestijnse genocide niet vandaag ontstaan – er is al meer dan 75 jaar een gewelddadige bezetting en een apartheidsregime –, ze heeft een grote invloed op mijn persoon en mijn werk. Taal was voor mij een middel om mensen te verbinden, maar sinds de genocide besef ik op meer diepgaande manier dat taal ook een daadkrachtig wapen kan zijn. Ze kan ingezet worden om desinformatie de wereld in te sturen, of om te censureren. Het is geen toeval dat de gedichten die ik voor en tijdens de genocide schreef erg van elkaar verschillen. Ik heb nog nooit zo veel geschreven. Wellicht omdat ik op die manier iets probeer te verwerken.

Twijfelt u vaak?

El-Kaddouri: Over sommige maatschappelijke zaken verander ik elke dag van standpunt. Altijd bijleren en ontleren, dat vind ik de essentie van het leven. Maar zodra ik in mijn persoonlijke leven een beslissing genomen heb, kom ik daar meestal niet meer op terug. Ik ben geen eeuwige twijfelaar. Tenzij er andere informatie is: dan zou het gek zijn om niet van koers te veranderen.

Myriem El-Kaddouri, Hier ligt de waarheid in overdaad , Vrijdag, 56 blz., 21,99 euro.

Partner Content