Regisseur Leonardo van Dijl (Julie Zwijgt) wint Jo Röpcke Award van Knack Focus

Leonardo Van Dijl © Belga

Leonardo van Dijl, regisseur van de film ‘Julie zwijgt’, heeft de Jo Röpcke Award 2024 gewonnen. De jaarlijkse filmprijs van het weekblad Knack wordt uitgereikt aan een filmmaker die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Vlaamse film. Van Dijl, geboren in 1991, kreeg de prijs voor zijn langspeelfilmdebuut, een psychodrama over een jonge tennisster die zwijgt nadat haar coach in opspraak is gekomen.

De film, die eerder dit jaar bekroond werd tijdens de Semaine de la Critique in Cannes en geselecteerd is als de Belgische inzending voor de Oscars, werd geprezen om zijn subtiele aanpak van gevoelige thema’s zoals grensoverschrijdend gedrag en misbruik.

Volgens Knack Focus-filmchef Dave Mestdach toont ‘Julie zwijgt’ een volwassen en krachtige stijl. Van Dijl reageerde enthousiast op de prijsuitreiking, waarbij hij herinneringen ophaalde aan zijn jeugdige fascinatie voor het blad. De prijs, een cartoon van Karl Meersman, werd uitgereikt op zaterdag 12 oktober tijdens de 51e editie van Film Fest Gent.

Partner Content