Podcaster Tusem Güngör (27): ‘Als het gaat om zaken die meer inzicht geven, word ik plots extravert’

Elisa Hulstaert

Het concept irfān is een grote inspiratie voor The Thinkwork Podcast’, zegt host Tusem Güngör, die in het dagelijkse leven in de IT-sector werkt. ‘Dat woord komt uit het Arabisch, Perzisch, Urdu en Turks, en staat voor kennis, inzicht en oorsprong. Die gelaagdheid probeer ik ook te verweven in de podcast.’

Hoewel Güngör zichzelf als introvert omschrijft (daarom komt ze ook liever niet herkenbaar in beeld), praatte ze intussen 24 afleveringen vol. ‘Als het gaat om zaken die meer inzicht geven in de maatschappij, zoals filosofie of psychologie, word ik plots extravert. (lacht) Blijkbaar heb ik een goede motivator nodig om los te komen, en een podcast leent zich daartoe. Het geeft me veel voldoening om diep in een thema te duiken, bij te leren, die kennis te delen met de wereld en te merken dat er een publiek voor is. In die zin lijkt een podcast maken op een maaltijd bereiden: het is altijd leuker om het eindresultaat te kunnen delen met anderen.’

Hoe zou u The Thinkwork Podcast omschrijven?

Tusem Güngör: Het is een podcast waarin ik samen met mijn gasten verschillende facetten van de multiculturele samenleving ontrafel en bewonder. Ik maak afleveringen met meeslepende geluidseffecten die luisteraars door de gangen van de geschiedenis leiden, langs baanbrekende figuren zoals burgerrechtenactivist Malcolm X, wetenschapper en astronoom Mariam Al Astrulabi en Fatma Al-Fihri, die in het jaar 859 in de Marokkaanse stad Fez de oudste, nog steeds opererende, universiteit oprichtte. Dat zijn mensen die niet alleen in het verleden inspireerden, maar dat ook vandaag en in de toekomst nog zullen doen.

Hoe kiest u de thema’s of rolmodellen die aan bod komen?

Güngör: De boeken die ik lees – en dat zijn er best wat – voorzien me van heel wat boeiende gespreksstof, maar ook mijn luisteraars geven me fantastische tips. Dankzij hen ben ik al in contact gekomen met interessante thema’s en gasten.

The Thinkwork Podcast veroverde de derde plaats in de categorie ‘Society & Culture’ van de Belgian Podcast Awards.

Güngör: Ik kon het amper geloven, zeker omdat de podcast amper zes maanden bestond toen hij genomineerd werd. Het was een prachtig compliment. Uiteindelijk moet je mensen zien te raken met niets meer dan je stem en je verhaal. Dat is niet makkelijk. Het motiveert in elk geval om aan een tweede seizoen te beginnen.

The Thinkwork Podcast is te beluisteren op alle populaire streamingplatforms.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content