Lieven Scheire: ‘Laat middelbare scholen pas om 10 uur beginnen’
Lieven Scheire is comedian en auteur. Hij lanceerde zijn eerste Engelstalige boek, Artificial Intelligence, en tourt nog met ‘Artificiële intelligentie – de show’.
Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?
Vrij veel. Een top drie zou kunnen zijn: de oorlog in Oekraïne, die in Gaza en de verkiezingen in Amerika. Het is zeer ontmoedigend dat zo’n grote democratie in zo’n infantiele situatie terecht kan komen.
Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?
Laat middelbare scholen pas om 10 uur beginnen. Of op het iets grotere plan: de mogelijke maatregelen tegen klimaatverandering zijn bekend, laten we ze nu uitvoeren.
Wat is uw grootste prestatie?
Het vaderschap, maar dat is een cliché. Ik hoop dat ik er met Nerdland mee voor heb gezorgd dat mensen wetenschap wat meer zien als iets wat ze graag doen, in plaats van als een verplicht nummertje.
Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel: ‘Onze vriendschap is als stoofvlees’
Hebt u al eens overwogen om te emigreren?
Ooit woonde ik een jaar in IJsland voor een AFS-uitwisseling: fantastisch. Permanent verhuizen zou ik niet willen, maar één of twee jaar in het buitenland wonen en werken lijkt me erg verrijkend. Het liefst in Engeland. Al krijg ik mijn tienerkinderen niet mee, vrees ik.
Aan welke jeugdherinnering bent u het meest gehecht?
In de laatste jaren van de middelbare school ben ik in een fantastische vriendengroep terechtgekomen, waar ik ook mijn vrouw heb ontmoet. Ken je De fanfare van honger en dorst van Lieven Tavernier en Jan De Wilde? Wij hadden er zo eentje.
Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?
Tijdens covid was het soms wel érg gezellig. Iemand vroeg zich af of ik ‘in roebels betaald werd om te doen alsof het virus bestaat’. Dat is zo grotesk dat het me niet raakt. Maar onlangs noemde iemand me ‘alweer zo’n blanke grijze man die over wetenschap mag praten’. Ouch, ooit was ik een jonge comedian die dat deed. Dat komt harder aan, want de spiegel liegt niet.
‘Eén of twee jaar in het buitenland wonen en werken lijkt me erg verrijkend. Het liefst in Engeland.’
Praat u weleens tegen uw huisdier?
Jazeker, met onze twee katten. Ik heb ook een zelfgekweekt mierennest en wandelende takken, maar daar spring ik wat minder affectueus mee om.
Hebt u ooit al eens een zelfhulpboek gelezen?
Een heel boekenrek vol. Onder meer over timemanagement: Getting Things Done van David Allen is een aanrader. Net als Weg van het piekeren van Filip Raes.
Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?
Monty Python’s Flying Circus en The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy hebben zeker de comedian in mij gevormd.
Waarover zou u meer willen weten?
Over alles. Al prijken hersenwetenschappen en geschiedenis nu wel bovenaan.
Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?
Goed van elkaar weten wat je wilt en waarom, zonder dat verkeerd op te vatten. Ik heb veel geluk: mijn vrouw en ik zijn 25 jaar samen en we hebben geen grote putten in de weg gekend.
Vindt u seks overschat?
Moeilijk te zeggen. Het neemt veel plaats in in de wereld, maar is ook een diepmenselijke behoefte. Beide kanten van de weegschaal wegen zwaar.
Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?
Voor je veertigste krijg je alles gratis, daarna besef je: ‘Youth is wasted on the young.’ Fitness, dus.
Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?
Hangt ervan af, maar het zou goed kunnen. Ik ben heel conflictvermijdend en mis elk militair patriottisme.
Wat hebt u geleerd in het leven?
Er zijn vele waarheden, kies de mooiste.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier