Jong Talent: Lisa Tahon geeft mensen een stem via artistieke en circulaire projecten
‘In onze artistieke projecten staan participatie en circulair denken centraal’, zegt de van opleiding filmmaakster Lisa Tahon wanneer ze gevraagd wordt naar de werking van O.666, een laagdrempelige, sociaal-circulaire hub op de Oosteroever in Oostende. ‘Door daarop in te zetten, krijgt iedereen een stem en dat heeft een grote meerwaarde voor de maatschappij. Daarnaast proberen we te sensibiliseren bij de overgang van een lineaire naar een circulaire economie, waarmee we ook een belangrijke klimaatboodschap geven.’ In O.666 vinden verschillende artistieke en sociale projecten elkaar en ontstaat er een boeiende kruisbestuiving. ‘Kunst is een krachtig middel om belangrijke boodschappen de wereld in te sturen.’
Een mooi voorbeeld daarvan is jullie nieuwe, circulaire gevel.
Lisa Tahon: Voor de tegels van die gevel werden meer dan 3000 kg plastic afval en glasoverschotten gerecycleerd. Om het project te kunnen realiseren, konden Oostendenaars via een crowdfundingcampagne tegels doneren aan 30 euro per stuk. De namen van die donateurs kwamen terecht in een kunstwerk dat gemaakt werd door leerlingen van de Oostendse school deStudio. Het resultaat is een mooi en relevant werk dat de missie van O.666 perfect uitdraagt.
Je bent ook de bezielster van ZandZand. Waarop focust die vzw?
Tahon: Sommige mensen hebben door omstandigheden nooit de mogelijkheid gehad om binnen een artistieke context iets te creëren. Die kans willen we ze bij ZandZand alsnog geven. In ieder van ons schuilt immers een artistiek talent. In groep werken we toe naar een eindproduct dat we aan een publiek tonen. Op die manier geven we de deelnemers eigenaarschap, wat voor hen vaak een dankbaar gegeven is.
ZandZand vond een plek in O.666, en daar hebben we het belang van circulariteit ingezien. Sindsdien integreren we dat dus ook zo veel mogelijk in onze werking. Zo bouwen we onze theaterdecors en installaties grotendeels met tweedehands-, recup- of afvalmateriaal. Een tijd geleden hebben we samen met de mensen van de armoedevereniging BMLIK bijvoorbeeld nog een decor gebouwd voor een hoorspel dat volledig uit papier-maché gemaakt is. Het papier dat anders op de afvalberg beland zou zijn, heeft daarin een nieuwe invulling gekregen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."