Jasper Steverlinck: ‘Ik wens alle politici een meditatieve vakantie toe’

Jasper Steverlinck is zanger en muzikant. Hij nam dit jaar deel aan Liefde voor muziek op VTM.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Meestal te weinig. Deze zomer hebben we voor het eerst twee weken vakantie genomen en na een week merkte ik dat ik echt ‘landde’. Dat moeten we dus vaker doen.

Hoe volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Helemaal niet, net als tijdens het jaar. Het nieuws heeft me nog nooit iets positiefs gebracht. De nieuwsbrief ‘Reasons to be Cheerful’ is wel een fijn alternatief.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Het is moeilijk om één moment uit te kiezen. Maar onze vakanties met het gezin zijn altijd heel tof. Meestal trekken we naar Frankrijk: verre, avontuurlijke reizen hoeven voor ons niet.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Tijdens een van de eerste vakanties met mijn vrouw hadden we een paar keer een kamer met zicht op de muur. Om maar te zeggen: écht slechte dingen maakten we gelukkig nog niet mee. Hout vasthouden!

Welke boeken neemt u dit jaar mee?

Op vakantie heb ik vrij veel gelezen, maar alleen non-fictie. Onder meer Catching the Big Fish van filmmaker David Lynch, dat in het Nederlands de ietwat minder poëtische titel Meditatie en creativiteit kreeg.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Niet echt. Ik heb wel leren surfen in België. Als ik daar nog iets beter in word, lijkt het me fijn om dat in het buitenland te doen.

Bent u wel eens alleen op vakantie geweest?

Nee, al overweeg ik het soms. Ik ben zelden alleen, zeker omdat mijn zoon thuisonderwijs krijgt. Soms vraag ik me wel af wat anderhalve week alleen zijn zou doen met mij en mijn ideeën.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Mijn manager had het me afgeraden, maar ook tijdens mijn laatste vakantie had ik een kleine gitaar mee. Die heb ik wel lang kunnen laten staan. Tot ik naar een podcast over Smashing Pumpkins luisterde en absoluut een bepaalde riff moest leren.

Bruce Springsteen legt een directe lijn tussen de muziek en het hart.

Jasper Steverlinck

Welk zomerfestival hebt u bijgewoond?

Ik ben naar Rock Werchter en de Lokerse Feesten gegaan. Maar het meest gedenkwaardige concert van deze zomer vond ik Bruce Springsteen. Hij belichaamt alles wat ik goed vind in muziek: met zijn eerlijkheid en rauwheid legt hij een directe lijn tussen de muziek en het hart, over generaties heen.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan door het jaar?

Doordat er stress wegvalt, is alles meer in balans. Maar mocht ik véél gelukkiger zijn in die twee weken, dan zou ik de overige 50 weken toch een probleem hebben.

Welk souvenir zult u altijd koesteren?

Mijn reisgitaartje. Tijdens een citytrip in Parijs was ik zeer obsessief met muziek bezig. Mijn vrouw moedigde me aan om die gitaar te kopen, zodat ik op de hotelkamer toch wat kon spelen.

Stel dat u er het budget voor hebt: waar koopt u een een tweede verblijf in eigen land?

Op een plek met een ver uitzicht: op de zee, of de bossen. Dat is goed voor het brein.

En in het buitenland?

New York trekt me wel aan. Ik heb er een paar keer mogen spelen met Arid en dat gaf zo’n energie, zo’n gevoel van mogelijkheden.

Welke politicus wenst u een verkwikkende vakantie toe?

Ik wens hen allemaal een meditatieve vakantie, zodat een gevoel van discernment ontstaat: de klaarheid om een onderscheid te maken tussen wat goed en slecht is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content