Ingeborg Sergeant: ‘Ik ervaar een zeer waardevolle interactie met onze twee katten’

© Studio Chapo

Ingeborg Sergeant is yogacoach, psychotherapeute, zangeres en tv-persoonlijkheid. Ze is nu te zien in De verraders op VTM.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Dat we onlangs plots – als ware het een soort faits divers – te horen kregen dat seismologen vorig jaar negen dagen lang wereldwijd trillingen detecteerden, terwijl daar toen helemaal niet over gecommuniceerd werd. Zoiets verdient een artikel van tien pagina’s!

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Een lessenpakket rond drie thema’s: waarheid, verbondenheid en respect voor ieders unieke visie. En dat voor mensen van élke leeftijd, want zelfontplooiing en groei zouden nooit mogen ophouden.

Wat is uw grootste prestatie?

Op m’n 46e werd ik geconfronteerd met het lege nest en besloot ik om psychologie te gaan studeren aan de Universiteit van Rotterdam. Door nieuwe wetgeving van minister Maggie De Block (Open VLD) moest ik dat meteen combineren met een postgraduaat psychotherapie om daarna aan de slag te kunnen. In vier jaar tijd deed ik twee studies tegelijk en schreef ik twee scripties. Bovendien lag de lat hoog: als oudste van de groep wilde ik mooie cijfers.

Aan welke jeugdherinnering bent u het meest gehecht?

Op m’n 17e trok ik alleen door Europa met een Interrail-kaart. Na die zomer zou ik beginnen op Studio Herman Teirlinck en ik moest Elektra van Sophocles instuderen. Waar beter dan in Griekenland?

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

Ik eet heel weinig vlees, sorteer, heb zonnepanelen en een elektrische auto.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ik ervaar een zeer waardevolle interactie met onze twee katten. Het wetenschappelijke pleidooi voor het erkennen van het bewustzijn van dieren wordt gelukkig prominenter.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

De muziek van Satie. Toen ik die voor het eerst hoorde, werd ik intens gelukkig omdat iemand mij begreep.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Ik stort maandelijks aan Oxfam en maak geregeld mijn agenda vrij voor goede doelen. Ook als iemand bedelt aan een verkeerslicht, geef ik iets. Van auteur Neale Donald Walsch, die zelf een jaar op straat leefde, leerde ik dat mensen daar altijd een reden voor hebben.

Als liefde moeilijk is, dan mag je je afvragen of het wel liefde is.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Als liefde moeilijk is, dan mag je je afvragen of het wel liefde is.

Vindt u seks overschat?

Zal ik je het telefoonnummer van mijn man geven?

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Mijn mama stierf vijf jaar geleden, maar mijn vader zie ik twee keer per week. Hij is 90 en woont in een onwaarschijnlijk fijn woonzorgcentrum.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Al twee decennia lang volg ik één keer per jaar een Mayr-kuur, een vastenprogramma waarbij je systeem een volledige reset krijgt. Daarnaast eet ik vier dagen per week gezond en drie dagen ongezond. En uiteraard yoga en meditatie.

Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?

Dat heeft geen enkele zin, denk ik.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Dat niets ooit te laat is en dat we eeuwen de tijd hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content