De zomer van auteur Nadia Nsayi: ‘Wat ik nooit meer zou overdoen, is halfnaakt zwemmen in zee’

© Studio Chapo

Nadia Nsayi is politoloog en auteur van Dochter van de dekolonisatie en Congolina. Ze werkt voor het AfricaMuseum.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Tussen de twintig en de dertig. Deze zomer wordt het waarschijnlijk twee weken Zuid-Frankrijk: via Bordeaux naar Biarritz.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Ik ben van Congolese afkomst en reisde al vaak naar Congo, maar dat is zeer duur en het land is niet afgestemd op toerisme. Marokko is een goed alternatief: ik ben op het Afrikaanse continent, maar heb er ook een vakantiegevoel. Vooral kuststad Essaouira was prachtig.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Twee jaar geleden was ik in Marseille: een heel toffe en multiculturele stad. Ook het gezelschap was fijn. Maar op de eerste avond werd mijn gsm gestolen.

Welk gerecht brengt u instant in zomersfeer?

Op vakantie duik ik graag in keukens die gelinkt zijn aan de koloniale geschiedenis: de Surinaamse of Indonesische in Nederland, de Antilliaanse in Frankrijk.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Een flirt van één avond misschien? Wat ik wel ooit in België deed, maar nooit meer zou overdoen, is halfnaakt zwemmen in zee. We konden net op tijd verhinderen dat enkele terrasgangers er met onze kleren vandoor gingen.

Denkt u soms nog terug aan een vakantieliefde?

Ja, aan Guizmo, een Franse student die ik ontmoette in Malaga. Ik was zestien, hij iets ouder. En ik was smoorverliefd. Omdat het zo’n knappe kerel was, maar ook omdat hij zijn lot zo moedig droeg: door kanker had hij een been verloren.

‘Ik duik graag in keukens die gelinkt zijn aan de koloniale geschiedenis’

Overweegt u in de zomer weleens uw leven helemaal om te gooien?

Die impulsiviteit ligt niet in mijn aard. Al is de zomer wel ideaal voor reflectie. Na drie jaar in het AfricaMuseum, geen makkelijke context, ga ik toch eens goed nadenken over mijn toekomst.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

Hooguit enkele dagen naar de kust. Ik reis graag in gezelschap.

Voor welk zomerfestival hebt u al tickets op zak?

Ik ga zeker naar het Keti Koti Festival op 1 juli in Amsterdam, de nationale herdenking van de afschaffing van slavernij. En de dag voordien vieren we de onafhankelijkheid van Congo.

Wat was de ergste vakantiejob die u ooit deed?

Erg is veel gezegd, maar saai was het zeker: bezoekers ontvangen in de watertoren van Landen, waar ik opgroeide. In de voormiddag kwam daar niemand, dus deed ik vooral dutjes.

Welk souvenir zult u altijd koesteren?

Een steen die ik twee jaar geleden vond op het strand van Normandië. Mijn zus was eerder dat jaar gestorven en zij vroeg me altijd om stenen voor haar mee te brengen uit het buitenland.

Stel dat u er het budget voor hebt: waar koopt u een een tweede verblijf in eigen land?

Zonder twijfel: Oostende.

En in het buitenland?

Mijn verstand zegt Zuid-Frankrijk, Spanje of Portugal. Maar mijn hart zegt: Congo of Marokko.

Stel dat u zich definitief in het buitenland kunt vestigen: in welk land gaat u wonen?

Ik ben al lang gefascineerd door Nederland, al doet de politieke situatie me twijfelen. Maar ik droom ook van het Afrikaanse continent.

Welke politicus wenst u een verkwikkende vakantie toe?

Alexander De Croo. Hij moest een regering samenhouden met veel ideologische tegenstellingen en verschillende crisissen bezweren. Dus die vakantie heeft hij wel verdiend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content