Schrijver Jeroen Theunissen: ‘Misschien moet ik stoppen met het romantische liefdesbeeld te verheerlijken’

© Stephan Vanfleteren
Stijn Tormans

Elke week vraagt Knack in de rubriek Durf twijfelen naar de twijfels van bekende mensen.

‘Mijn relatie is net afgelopen’, vertelt Jeroen Theunissen. ‘En nu twijfel ik aan de liefde. Mijn geloof in de kracht van de liefde is nochtans altijd heel groot geweest. Ik zag het als iets dat me rijker maakte. Tot het eindigt: dan begin je aan alles te twijfelen, dus ook daaraan. Al die energie die ik ooit in de liefde gestopt heb, het lijkt nu alsof ik het allemaal voor niets gedaan heb. Door een relatiebreuk verlies je niet alleen de liefde, maar ook een stuk van jezelf. Ik heb alles gedaan om het weer te lijmen. Maar deed ik dat omdat ik die persoon miste? Of omdat het verhaal dat ik over mezelf gemaakt had weg is en ik nu op zoek moet naar een nieuw verhaal?’

De vraag stellen is ze beantwoorden.

Jeroen Theunissen: Ik ben er niet uit. Dat beeld van de absolute, allesverzengende liefde komt natuurlijk vaak voor in boeken en films. Ik snap de charme en heb ze ook al gevoeld. Maar na een breuk voel je helemaal het tegenovergestelde. Rondom mij zie ik steeds meer mensen die zich bekeren tot polyamorie en non-monogame relaties hebben. Ze zien de liefde als een consumptiegoed, waardoor ze geen keuzes meer hoeven te maken. Misschien is dat ook een reactie op die absolute liefde: je vermijdt het risico op pijn als het fout loopt.

Ik hou niet van mensen voor wie alles altijd heel duidelijk is.

Hoe gaat u het in de toekomst aanpakken?

Theunissen: Geen idee. Ik vraag me nu af of het niet beter is om voorzichtig te zijn. Terwijl ik absoluut geen voorzichtig mens ben. (lacht) Misschien moet ik stoppen met dat romantische liefdesbeeld te verheerlijken. Een partner is iemand die toevallig bij jou blijft, een persoon die ervoor zorgt dat je beter wordt en die het mogelijk maakt dat je ook met andere dingen in het leven bezig kunt zijn.

Twijfelt u vaak?

Theunissen: Ik ben een ongelofelijke twijfelaar. Dat mogen ze later op mijn graf schrijven: Jeroen Theunissen, hij twijfelde. Zeker als ik aan het schrijven ben, laat ik de twijfel toe. Dagen kan ik tobben over een punt of een woord. Terwijl ik ook wel weet dat geen enkele lezer daarover zal vallen. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze het niet eens opmerken. Voor de rest heb ik ook moeite om definitieve beslissingen te nemen. Ga ik verhuizen of niet? Kies ik voor een ander leven of blijf ik? Ik hou niet van mensen voor wie alles altijd heel duidelijk is. Anderzijds moet je soms wel een beslissing nemen. Twijfelen is fijn, maar het is ook goed om niet alles ter discussie te stellen.

Jeroen Theunissen, Een week, De Bezige Bij, 230 blz., 21,99 euro.

Partner Content