Maatregelen om de pandemie van het coronavirus tegen te gaan, waaronder een verbod op alcoholverkoop na 20.00 uur, zullen het grootste deel van februari voortduren, zo heeft de Zweedse regering donderdag aangekondigd.
Kort voor de aankondiging meldde het Agentschap voor Volksgezondheid dat Zweden, met 10,3 miljoen inwoners, sinds het begin van de pandemie ruim 12.000 doden als gevolg van COVID-19 had geregistreerd. “De coronatoestand is nog steeds ernstig”, zei premier Stefan Lofven. Hij merkte op dat het aantal nieuwe coronagevallen bleef dalen, maar in een langzamer tempo.
Het hoofd van het Agentschap voor Volksgezondheid (FoHM), Johan Carlson, waarschuwde dat de nieuwe varianten van het coronavirus een derde besmettingsgolf konden veroorzaken als de mensen zich niet aan de aanbevelingen zouden houden. Minister van Gezondheid Lena Hallengren zei dat de regering voorbereidingen trof om zo nodig winkels, fitnesscentra en restaurants te sluiten, “ook al hopen we dat zulke maatregelen niet nodig zullen zijn”.
Vanaf zaterdag moeten buitenlandse reizigers een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud voorleggen om het land binnen te komen. Anders Tegnell, de hoofdepidemiolog van FoHM, zei donderdag dat ongeveer 276.000 mensen een eerste vaccinatie hadden gekregen, vooral bewoners en personeel van woonzorgcentra en in de thuiszorg.
Eerder maakte de regering plannen bekend om een digitaal coronapaspoort te ontwikkelen voor gebruik tegen de zomer. Het vaccinatiepaspoort zou met de internationale regels en standaarden stroken en de privacy naleven. De regering voorziet dat een vaccinatiebewijs nodig zal zijn om andere landen binnen te kunnen of om conferenties, muziekfestivals en sportevenementen bij te wonen. FoHM kreeg ook de opdracht deel te nemen aan het werk van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de ontwikkeling van een digitaal vaccinatiebewijs. Denemarken kondigde woensdag gelijkaardige plannen voor een digitaal coronaviruspaspoort aan. (Belga)