Vlaanderen en Nederland eregast op de Frankfurter Buchmesse 2016
Onder het motto “Dit is wat we delen” presenteren Vlaanderen en Nederland zich samen als gastland of ‘Ehrengast’ op de 68ste Frankfurter Buchmesse die op 19 oktober van start gaat.
Onder het motto “Dit is wat we delen” presenteren Vlaanderen en Nederland zich samen als gastland of ‘Ehrengast’ op de 68ste Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld. De Buchmesse loopt van 19 tot 23 oktober en wordt dinsdagavond officieel geopend in aanwezigheid van de Nederlandse koning Willem-Alexander en het Belgische koningspaar Filip en Mathilde. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister van Cultuur Sven Gatz wonen de openingsplechtigheid bij.
De Frankfurter Buchmesse is de grootste boekenbeurs ter wereld. Jaarlijks trekt de beurs 250.000 tot 300.00 bezoekers en professionals (zowat 50.000 per dag) en zowat 7.000 standhouders uit meer dan 100 landen stellen er hun boeken en producten voor. De Buchmesse is daarmee Duitslands grootste culturele evenement.
Dit jaar krijgt de jaarlijkse literaire hoogmis een duidelijk Nederlands en Vlaams tintje. Vlaanderen en Nederland zijn namelijk gastland of ‘Ehrengast’. Het is niet de eerste keer dat Nederland en Vlaanderen centraal staan op het Duitse boekenfestijn. Eerder, in 1993, waren de Lage Landen al eens het ‘Schwerpunkt’ op de Buchmesse.
Ook deze keer zullen bezoekers er ook moeilijk naast kunnen kijken. Het Nederlandse taalgebied krijgt bijvoorbeeld een speciaal ingericht paviljoen van 2.300 vierkante meter en zowel op de Buchmesse zelf als elders in de stad vinden tal van Vlaamse en Nederlandse literaire evenementen plaats. Zowat 70 Vlaamse en Nederlandse auteurs zullen aanwezig zijn op de beurs.
Succesvol begin
De aanloop naar de Buchmesse was alvast een succes. Zo zijn er in aanloop naar de beurs al 230 Nederlandstalige literaire titels in het Duits vertaald. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen tot boven de 250 titels. In totaal staat de teller van de ‘Neuerscheinungen’, vertalingen in het Duits van boeken uit en over het gastland, op 454. Het gaat dan niet alleen om literaire titels maar ook om reisgidsen en kookboeken. Nooit eerder wist een gastland zoveel vertalingen in de wacht te slepen.
De Buchmesse is ook meteen de katalysator voor een reeks Vlaams-Nederlandse literaire en culturele evenementen in Duitsland. Zo zijn er dit jaar in heel Duitsland meer dan 400 Vlaams-Nederlandse evenementen, voorstellingen, lezingen, tentoonstellingen en optredens gepland.
De Buchmesse wordt dinsdagavond 18 oktober plechtig geopend. Het Belgische vorstenpaar Filip en Mathilde en de Nederlandse koning Willem-Alexander zullen de opening bijwonen. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, de Nederlandse minister van Onderwijs en Cultuur Jet Bussemaker en Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz worden op de openingsceremonie verwacht. Op de openingsceremonie zullen de Nederlandse auteur Arnon Grunberg en zijn Vlaamse collega Charlotte van den Broeck samen één lezing houden.
De Noordzee als rode draad
Nadien wordt ook het Vlaams-Nederlandse gastlandpaviljoen geopend. Dat paviljoen is gelegen in het Forum, een ruimte van 2.300 vierkante meter in het hart van de beurshallen. “Dit is wat wij delen” is het motto van het Nederlandstalige gastlandschap. Artistiek intendant Bart Moeyaert heeft daarbij de Noordzee gebruikt als motief of rode draad. Die zee verbindt Vlaanderen, Nederland en Duitsland met elkaar. Bedoeling is om samen de breedte en de rijkdom van de hedendaagse Nederlandstalige literatuur laten zien.
En Vlaanderen zou Vlaanderen niet zijn als het ook niet zijn culinaire troeven toont op de boekenbeurs. Zo zal er op de Toerisme Vlaanderen-stand van de beurshal een chocoladekunstwerk van 2m op 1m staan pronken, een kunstwerk van de chocolatier-school ‘Ter Groene Poorte’ in Brugge. (Belga)
Frankfurter Buchmesse
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier