
Verzonnen Holocaust-memoires komen Monique De Wael duur te staan
Misha Defonseca, alias de Belgische Monique De Wael, moet van de Amerikaanse rechter 16 miljoen euro aan haar uitgeefster terugbetalen omwille van haar verzonnen kampervaringen.
‘Misha: een memoire uit de Holocaustjaren’ verscheen in 1997 in het Amerikaans en werd een instant bestseller. Toen het boek in het Frans uitkwam en later ook als bioscoopfilm (zie afbeelding), ging de bal pas echt aan het rollen. De Joods-Belgische auteur Misha Defonseca had met haar aangrijpend holocaustverhaal een gevoelige snaar geraakt.
Het verhaal leest als een trein. Defonseca vertelt erin hoe ze als Joods kind werd gedeporteerd naar Auschwitz, ontsnapte en werd opgevangen door een roedel wolven. Later brengt ze nog een Duitse soldaat om die haar wou verkrachten en na heel wat avonturen belandt ze tenslotte terug in België.
Te mooi om waar te zijn
Al bij verschijnen waren er stemmen die haar verhaal te mooi vonden om waar te zijn. Defonseca’s uitgeefster stond echter pal achter haar goudhaantje tot het goudhaantje zelf inhalig werd. Defonseca beweerde dat haar uitgeefster inkomsten uit de verkoop van het boek achter hield en sleepte haar voor de rechtbank. Het Amerikaanse gerecht gaf Defonseca in 2002 gelijk waardoor ze 16 miljoen euro’s achterstallige inkomsten te goed had van haar uitgeefster.
Mijn realiteit
Daniel liet het daar echter niet bij, ging in beroep en spitte de waarheid uit: Defonseca was een katholiek Belgisch meisje dat later weliswaar met een Joodse man die Defonseca heette, was getrouwd. Het hele holocaustverhaal was een hoogst persoonlijke mystificatie want tijdens de oorlog verbleef De Wael gewoonweg bij haar oom. De Waels uitleg in ‘De Standaard’ is verbazend simpel: ‘Het is niet de waargebeurde realiteit, maar het is mijn realiteit.’
Frank Hellemans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier