Timothée de Fombelle – Tobie Lolness
Tobie Lolness van Timothée de Fombelle is in de eerste plaats een knotsgek en bij momenten heel spannend avonturenverhaal voor jong en oud. Opvolgers voor Pippi Langkous en Harry Potter gezocht? Gevonden.
Timothée de Fombelle – Tobie Lolness
Uitgeverij: Querido, Amsterdam
Aantal pagina’s: 320
ISBN: 978-90-451-0580-2
Na het lezen van Tobie Lolness van Timothée de Fombelle wil je het volgende weten: wie schuilt achter deze auteur? Een getikte bioloog? Een groene wereldverbeteraar? Of gewoon een goede verteller?
Een blik op het internet leert ons dat de Franse dertiger De Fombelle literatuur studeerde, een tijd lesgaf en zich dan met succes toelegde op theater. Tobie Lolness (deel 1) is zijn debuut als (kinderboeken)schrijver. Het is in een goed jaar tijd al vertaald in 22 talen.
De Fombelle heeft een paar duizend lettertekens nodig om je in zijn gekke wereld te krijgen, maar zodra je mee bent, ben je wel verkocht. Die wereld is een reuzeneik waarin boommensjes wonen. Tobie is een van hen. Anderhalve millimeter groot, maar met een bijzonder pientere geest en – om in het universum van De Fombelle te blijven – een hart van zoete bladcake.
Beide erfde hij van zijn vader, Sim Lolness, een geleerde met allerlei publicaties over het leven in de boom op zijn naam. Omdat die vernuftige vader ook dé ontdekking heeft gedaan die het voortbestaan van de boom bedreigt, eentje waarop minder schone boombewoners azen, moet de familie vluchten. Het overgrote deel van het boek is Tobie op de vlucht voor zijn belagers, bijgestaan en tegengewerkt door vriend en vijand.
Een brave en dappere held, een trouw vriendinnetje, een bende schurken, een paar zwart-witpersonages en een vrij traditionele vertelstijl met flashbacks: nieuw zijn de basisingrediënten voor Tobie Lolness niet. Wel uniek is het decor waarin De Fombelle zijn verhaal en personages plaatst: een simpele boom, dus. De manier waarop hij die tot in de kleinste details tot voertuig voor Tobies avonturen maakt, is prachtig.
De Fombelle sluist geregeld maatschappijkritiek en filosofie binnen, maar toch is Tobie Lolness in de eerste plaats een knotsgek en bij momenten heel spannend avonturenverhaal voor jong en oud. Opvolgers voor Pippi Langkous en Harry Potter gezocht? Gevonden.
Annelies De Waele
Romans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier