Stefan Brijs verhuist naar het Spaanse Malaga

© Filip Van Roe

De Vlaamse auteur Stefan Brijs heeft zijn huis in Koningshooikt verkocht en gaat vanaf april volgend jaar in Malaga schrijven. Ondertussen ergert hij zich blauw aan de boekenpolitie op de Boekenbeurs.

De weg ligt open voor een nieuw groot avontuur, aldus Stefan Brijs tijdens de vooropening van de Boekenbeurs gisterenavond. Alles is reeds in kannen en kruiken: het Andalusisische Malaga wordt vanaf april volgend jaar zijn nieuwe thuis.

Van Curaçao naar Malaga

Brijs, hier op de foto nog in zijn tuin te Koningshooikt, verheugt zich op zijn nieuwe Spaanse stek. Na ‘Post voor mevrouw Bromley’, zijn epos over Wereldoorlog I, werkt Brijs al een tijdje aan een nieuwe roman die zich in Curaçao, een voormalige Nederlandse kolonie, afspeelt. En laat Curaçao nu toevallig ook de plaats zijn waar zijn echtgenote Melanie is geboren.

Ondertussen ergert Brijs zich blauw aan de corporatistische, zeg maar: ronduit middeleeuwse manier waarop de boekenbranche de belangen van haar leden-boekhandelaren meent te moeten verdedigen. Om de boekhandel te beschermen tegen de concurrentie van de Boekenbeurs dienen boeken, die op de Boekenbeurs te koop worden aangeboden, minstens drie weken voor aanvang van de beurs in de reguliere handel te verkrijgen zijn. Tot daar aan toe, zegt Brijs, maar in zijn geval gaat het om een herdruk.

Boekenpolitie

‘Verhalen van het Pajottenland’, een boek dat Brijs samen met tekenaar Koenraad Tinel heeft gemaakt, is immers pas herdrukt en mag slechts op de Boekenbeurs verkocht worden indien het leverbaar is. Dat was blijkbaar niet het geval, aldus een gebelgde Brijs,waarop enkele toezichthouders het boek op de stand van VBK uit de rekken zijn komen verwijderen

Wat gisteren tijdens de vooropening niet kon, blijkt vandaag tijdens de publieksopening plots weer wel te mogen: ‘Verhalen van het Pajottenland’ ligt opnieuw in de rekken van Brijs’ uitgever te koop. Brijs vertelt aan Knack dat herdrukken op de Boekenbeurs pas mogen verkocht worden indien ze effectief leverbaar zijn. Vanaf vandaag kan het boek besteld worden bij het Centraal Boekhuis, het depot waar alle verkoopbare Nederlandstalige boeken worden gestockeerd, en daarom is voor de toezichthouders alles weer oké, aldus Brijs nog. De boekenpolitie zette het licht op groen en dus is iedereen tevreden.

Alhoewel: wordt het geen hoog tijd om dergelijke eigenaardige toezichthouderspraktijken onder de loep te nemen in een sector die de mond vol heeft van innovatie?

Frank Hellemans

Partner Content