Polis-Pelckmans uitgever Karl Drabbe plots op de keien gezet
De 42-jarige Pelckmans-uitgever Karl Drabbe die er al meer dan 17 jaar aan de slag was, kreeg gisteren totaal onverwacht zijn ontslag gepresenteerd.
Toen de kersverse uitgeverij Polis in de lente werd voorgesteld (zie foto), leek alles koek en ei: Harold Polis, uitgeefdirecteur Thomas Pelckmans en Karl Drabbe begonnen enthousiast aan hun nieuw project, zoals dat heet. Enkele maanden later – de eerste boeken van uitgeverij Polis komen er straks aan in september – krijgt Drabbe van Pelckmans “per direct” zijn ontslag.
Drabbe maakte nochtans uitgeverij Pelckmans tot wat ze vandaag is. Hij begon er meer dan 17 jaar geleden als directeur educatieve media tot hij gaandeweg verantwoordelijk werd voor de algemene uitgaven. Toen Harold Polis bij de Bezige Bij Antwerpen de eer aan zichzelf hield, werd Polis bij uitgeverij Pelckmans door Drabbe zelf mee aan boord gehesen om Pelckmans ook als uitgever van literatuur een gezicht te geven. Een nieuwe uitgeverij was geboren: uitgeverij Polis onder de vleugels van uitgeverij Pelckmans, met Polis én Drabbe als kapiteins aan boord.
Vlaams-nationalistisch profiel
Op sociale media wordt er gesuggereerd dat Drabbe’s Vlaams-nationaal profiel hem wel eens de das zou hebben omgedaan. Drabbe is sinds jaar en dag één van de drijvende krachten achter de Vlaams-nationalistische nieuwssite Doorbraak. Maar waarom zou dat imago van Vlaams-nationalist, dat hem toch al jaren aankleeft, nu dan plots voor (perceptie)problemen hebben gezorgd?
Verder wordt er volop gegist naar de echte reden achter het ontslag. Twee hanen op één erf: dat kon nooit goed gaan. Anderen vermoeden dat Harold Polis het moeilijk verkocht kreeg aan zijn romanschrijvers en dichters dat zijn mede-uitgever expliciete Vlaams-nationalistische sympathieën uitdroeg
Bedrijfsefficiëntie
Vermoedelijk stond het ontslag van Drabbe in de sterren geschreven vanaf de creatie van uitgeverij Polis door het bijhorende triumviraat. Het schrappen van zijn positie heet dan simpelweg bedrijfsefficiëntie. Een schip besturen met twee kapiteins vaart moeilijker en is dubbelop betalen. En dat Polis ondertussen een drietal ex-medewerkers van De Bezige Bij Antwerpen in uitgeverij Polis onderdak heeft gegeven, zal de loonlast ook geen goed hebben gedaan. Drabbe zal waarschijnlijk met een fikse gouden handdruk – en mits zwijgplicht over de afhandeling van zijn ontslag- wandelen zijn gestuurd.
Voortaan is de constellatie duidelijk: Thom Pelckmans leidt het moederbedrijf en Harold Polis zet de bakens uit voor dochter uitgeverij Polis.
Frank Hellemans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier