Nieuwe versie van Jozef Deleu’s gedichtenbijbel
Veertig jaar na de eerste editie van 1976 werd gisteren in Gent de 18e herziene en uitgebreide druk van Jozef Deleu’s ‘Nieuw Groot Verzenboek’ voorgesteld.
De 18e druk van het ‘Nieuw Groot Verzenboek’ (uitgeverij Lannoo) is een baksteen met 600 gedichten geworden, 177 minder dan Jozef Deleu had gewild, maar dan zou het een boek geworden zijn waar zelfs John Massis, had hij nog geleefd en niet aan kracht ingeboet, zich mispakte. Het is dus bij het ronde getal van 600 gebleven, een kleine 50 meer dan bij de vorige editie.
80.000 exemplaren
De vertrouwde rubrieken zijn gebleven, en vanaf de eerste druk vormen zij een wezenlijk onderdeel van het Succes: Leven, Liefde en Dood. Lannoo-uitgever Maarten Van Steenbergen kreeg het eerste woord. Hij verheugde zich, zoals dat bij een plechtigheid gaat, op de hoge opkomst en het verstandelijk niveau van de aanwezigen en wees op het succes van de bloemlezing. Sinds de eerste uitgave in 1976, met als titel Groot Verzenboek, en de nieuwste editie zijn er 80.000 exemplaren van de persen gerold. Een hoger aantal is in de Nederlanden voor een bloemlezing nooit bereikt.
Eenmaal alle beleefdheidsformules waren gepasseerd met aansluitend het marketingpraatje, gaf Van Steenbergen in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde het woord aan Josse de Pauw om een tiental gedichten uit de nieuwste editie voor te lezen. Achtereenvolgens kwamen aan bod: Hugo Claus, Vasalis, Rutger Kopland, Leonard Nolens, Hagar Peeters, Menno Wigman, Luuk Gruwez, Mustafa Stitou, Anton Korteweg en zowat de jongste dichter [v] in de verzameling, Charlotte Van den Broeck, met het heerlijke gedicht Wasserette De Netezon.
Na het gesprek van Marc Reynebeau met Jozef Deleu, die gevat antwoordde op de traditionele vragen waar Reynebeau het patent op heeft, was het de beurt aan Maud Vanhauwaert. Ze las het gedicht voor dat Deleu in de bloemlezing had opgenomen, geef mij een man, waarop ze naar haar meest recent verschenen uitgave greep, Wij zijn evenwijdig_ Raken elkaar in het oneindige_.Een bundel die zijzelf bestempelt als een dichtbundel en een notitieboek en een verzameling anekdotes die tot diepere gedachten leiden.
Prinses Nederlandse Letteren
Het moet gezegd: een pracht van een performance was het, heerlijk van taalconstructie, timing en gedachtesprongen. Verfrissend, een boek om verliefd op te blijven. Zij heeft al een licht adellijke uitstraling, als vrouw en als dichter, maar zij wordt ooit de Prinses van de Nederlandse Letteren.
Envoi: Terloops hoorde ik dat Knack van plan is een actie rond het boek te houden. In de loop van volgend jaar, als de reguliere boekhandel zijn poëzieklanten over de vloer heeft gehad.
Om met de vaste afscheidsgroet van Jozef Deleu af te sluiten: ‘Ik groet u allen zeer.’
Guido Lauwaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier