Nieuwe canon van de Vlaams-Nederlandse literatuur in de maak

'Mieke Maaike's obscene jeugd' van Louis Paul Boon krijgt volgend jaar een Duitse vertaling. © Belga

Op woensdag 1 juli worden de 50 meest representatieve literaire werken uit 1000 jaar Vlaams-Nederlandse literatuurgeschiedenis bekend gemaakt.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar eindelijk komt er een canon van de Nederlandstalige literatuur aan met ruime aandacht deze keer voor het Vlaamse literaire erfgoed. Bert Van Raemdonck, wetenschappelijk medewerker van de Academie en lid van de Vlaamse canoncommissie, verduidelijkt tegenover Knack.be dat het om een gemengde canon gaat die ongeveer evenveel Vlaamse als Nederlandse literaire klassiekers naar voor schuift.

Nadat Knack al op 1 april 2008 (geen grap!) het voortouw had genomen via een brede bevraging om de 50 meest klassieke Vlaamse auteurs aller tijden én hun meest representatieve werk op te lijsten, hebben de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) eindelijk de handen in elkaar geslagen om per 1 juli op de site van de KANTL eveneens een lijstje van de 50 meest memorabele Vlaams-Nederlandse literaire werken openbaar te maken.

Canon vanuit Vlaams perspectief

Knacks canon van de Vlaamse literatuur was niet onomstreden. Sommige auteurs en literaire beleidsmakers huiverden om een Vlaamse literatuurcanon op te stellen: moest dat geen Nederlands of Nederlandstalig literair pantheon zijn? Probleem was dat de canon die de Nederlanders een tiental jaar geleden naar voor schoven overdreven veel aandacht schonk aan de eigen literaire traditie waardoor de Vlaamse inbreng er maar bekaaid vanaf kwam.

Eén gemeenschappelijke canon

De KANTL en het VFL beloven nu dus per 1 juli “een dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief” openbaar te maken. Bedoeling is om die canon in samenspraak met het literaire veld dan geregeld te updaten. In oktober 2015 zou uitgeverij Vrijdag de canon in boekvorm publiceren.

Van Raemdonck gaf nog mee dat het de uiteindelijke bedoeling is dat de Academie aan Vlaamse kant samen met de collega’s van de Nederlandse Academie één gezamenlijke canon zouden uittekenen. Streefdatum voor deze Nederlandstalige canon is oktober 2016 wanneer Vlaanderen en Nederland samen de Nederlandstalige literauur in het zonnetje mogen zetten op de Frankfurter Buchmesse

Meest canonieke auteur

Toen Knack zijn canon van de Vlaamse letteren presenteerde, was Louis Paul Boon de meest canonieke auteur met ‘De Kapellekensbaan’. Willem Elsschot (‘Het dwaallicht’) en de toen pas overleden Hugo Claus (‘Het verdriet van België’) waren goed voor respectievelijk zilver en brons.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content