Misdaadauteur Elmore Leonard herstellende van beroerte
Leonard, bekend van onder andere ‘Get Shorty’, ‘Three-Ten to Yuma’ en ‘Out of Sight’ werd eind juli opgenomen in het hospitaal nadat hij een beroerte kreeg.
Volgens zijn vaste researcher Gregg Sutter zou hij ondertussen aan de beterhand zijn. Dat vertelde Sutter eerder deze week aan The Detroit News, de grootste krant in Leonards thuisstad Detroit, waar de 87-jarige succesvolle western- en misdaadauteur in een niet nader genoemd hospitaal herstelt.
Met succes, aldus Sutter. “Elmore wordt elke dag wat beter en de familie is voorzichtig optimistisch. Hij toont zichzelf strijdvaardig. Hij is een vechter en we zijn blij dat te zien.”
46ste roman
Leonard is volop bezig aan zijn 46ste roman en had kort voor hij de beroerte kreeg wat gas moeten terugnemen. Of hij het boek zal kunnen afwerken en, zo ja, wanneer blijft voorlopig onduidelijk. Maar een kleine pauze is de veelschrijver uiteraard gegund. Al mag die op zijn leeftijd ook niet te lang duren.
Vorig jaar kregen we van Leonard nog de roman ‘Raylan’, rond het gelijknamige hoofdpersonage uit de tv-serie ‘Justified’, die sinds 2010 op de Amerikaanse betaalzender FX loopt. De serie is gebaseerd op Leonards romans ‘Pronto’ (1993), ‘Riding the Gap’ (1995) en de novelle ‘Fire in the Hole’ en inspireerde dus op haar beurt Leonards voorlopig laatste afgewerkte roman.
Gemaakt voor het witte doek
Het is niet de eerste keer dat het goed klikt tussen het werk van Elmore Leonard en het witte doek of televisie. Dankzij zijn spontaan klinkende en bijzonder gevatte dialogen is hij een geliefde bron voor genrefilms die wat uit de band springen en die het goed doen bij publiek en kritiek. Quentin Tarantino – zelf een meester van de spitsvondige dialoog – haalde bij Leonard de mosterd en verfilmde zijn roman ‘Rum Punch’ als ‘Jackie Brown’. Steven Soderbergh nam ‘Out of Sight’ onder handen. Zijn korte westernverhaal ‘Three-Ten to Yuma’ werd als ‘3:10 to Yuma’ zelfs twee keer verfilmd, in 1957 en 2007.
Elmore Leonard schrijft ook zelf scenario’s en woonde even in Hollywood, maar ondanks het goede huwelijk tussen zijn boeken en het witte doek, was Hollywood zelf niet echt iets voor hem. Hij is altijd trouw gebleven aan de stad van zijn jeugd, Detroit, dat hem nogal wat inspiratie leverde.
Late carrièrebekroning
Leonard is als auteur van genreliteratuur – lange tijd gemakshalve afgedaan als pulp – nooit een prijsbeest geweest, maar mag de voorbije jaren ook in literaire kringen op veel bijval rekenen. Zo ontving hij in 2012 nog bij de uitreiking van de National Book Award een Medal for Distinguished Contribution, een carrièreprijs voor zijn uitzonderlijke bijdrage tot de Amerikaanse letteren.
“Meer dan vijf decennia al beroert Leonard verschillende generaties lezers met westerns, misdaadromans, serie- en andere verhalen,” wisten de eminente leden van de National Book Foundation hun medaille voor Leonard te motiveren. Hij trad daarmee toe tot een select clubje met onder anderen Toni Morrison, John Updike, Norman Mailer, Gore Vidal en Tom Wolfe.
Jeroen Bert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier