Martin Bossenbroeks Zuid-Afrika-epos wint Libris Geschiedenis Prijs
Afgelopen weekend kreeg de Utrechtse historicus Martin Bossenbroek de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn historische reconstructie ‘De Boerenoorlog’.
Nederland is al enige tijd op zoek naar zijn historische roots. Verwonderlijk is het dus niet dat ‘De boerenoorlog’ van Martin Bossenbroek afgelopen weekend de Libris Geschiedenis Prijs 2013 (20.000) euro kreeg. Nederland had immers een groot aandeel in deze driejarige oorlog (1899-1902) tussen Engeland en de twee Boerenrepublieken Oranje Vijrstaat en Transvaal, al was het maar omdat heel wat Boeren Nederlandse (en Vlaamse) afstammelingen waren.
Winston Churchill
Bossenbroek is met deze geschiedenis niet aan zijn proefstuk toe en weet hoe hij met oog voor detail een geschiedenis moet serveren. Hij koos in dit Afrikaans boek voor drie verhaallijnen die telkens vanuit een ander hoofdpersonage worden uitgezet: de Nederlandse jurist Willem Leyds, de Engelse oorlogsverslaggever Winston Churchill en de Boerencommandant Deneys Reitz.
Dat Nederland weliswaar met de lippen steun voor de Nederlandse settlers beloofde maar niet met daden blijkt ook. Het was misschien wel de eerste media-oorlog waarin de perceptie via de krantenberichtgeving (zie Chruchills rol) zo’n grote rol speelde en alleszins de opmaat naar de Eerste Wereldoorlog.
Drie jaar geleden kreeg David Van Reybrouck voor ‘Congo’ de Libris Geschiedenis Prijs 2010 en een week later de AKO Literatuurprijs. In zekere zin is ‘De Boerenoorlog’ ook de perfecte aanzet van Nederland dit keer om met een deel van zijn koloniale erfenis in het reine te komen. Een alomvattend boek over Indonesië, vergelijkbaar met ‘Congo’, is er immers nog niet.
Geschiedenis boven
Maar daar houdt de analogie met Van Reybroucks magnum opus op. Het is weinig waarschijnlijk dat Bossenbroek volgende week eveneens de 50.000 euro voor de AKO mag opstrijken. Jan Blokkers reconstructie van de oorlogsmisdaden en vergelding in een klein Hollands dorpje tijdens de Tweede Wereldoorlog (‘De vergelding’) maakt minstens evenveel kans op de hoofdvogel. Of anders misschien ‘Feest van het begin’, de historische roman van Joke van Leeuwen die zich vlak na de Franse Revolutie afspeelt. Kortom: geschiedenis boven. Ook allicht volgende week bij de bekendmaking van die nog meer prestigieuze literatuurprijs, de AKO.
Frank Hellemans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier