Maartse thrillers van Ruth Rendell en Philip Kerr
Pakweg 40 thrillers verschijnen deze maand in het Nederlands. Fred Braeckman helpt bij de keuze en selecteerde drie titels.
Al meer dan vijftig jaar schrijft Ruth Rendell in haar misdaadverhalen de kroniek van haar tijd. Zowel onder haar eigen naam als onder het pseudoniem Barbara Vine. Vorige maand werd ze 82. Vooral bekend is haar reeks rond inspecteur Wexford. Maar ook haar standalones kenden een enorm succes. Het net vertaalde ‘Goede buren’ verscheen anderhalf jaar geleden in het Engels. Het verhaal speelt in een buitenwijk van Londen. Duncan houdt een instuif voor de buren in zijn pas gekochte flat. Onder hen een pedofiele conciërge, een aan drank verslaafde weduwe, een arts die alleen columns schrijft voor de krant. De narcistische Duncan heeft ook Claudia uitgenodigd, zijn minnares die het van extreme luxe moet hebben. Haar man verneemt de verhouding. Er wordt iemand vermoord. Niet moeilijk om te raden wie. Maar wie is de dader? Laat je niet misleiden: iedereen is schuldig in deze gebalde, korte, boeiende psychologische thriller met een door de recessie geteisterd en besneeuwd Londen als achtergrond. Intussen heeft Rendell in het Engels alweer twee nieuwe thrillers uit.
Met Bernie Günther creëerde de Schotse misdaadauteur Philip Kerr een heel ongewone detective: een speurder die helemaal geen nazi is, maar in het woelige Duitse interbellum zijn werk tracht te doen. Hij begon zijn carrière in Berlijn bij de Kripo, de kriminele politie. Door de hervormingen werd hij automatisch SS-er. Tussendoor werkte hij korte tijd als privéspeurder. Met ‘Praag fataal’ is Kerr nu aan zijn achtste Bernie-thriller. De sombere, cynische detective hebben we intussen al vóór, tijdens en na de oorlog ontmoet. Nu eens aan het Oostfront, dan weer bij de Olympische Spelen in Berlijn of op zoek naar oorlogsmisdadigers in Zuid-Amerika. In ‘Praag fataal’ belandt Bernie als een soort persoonlijke detective bij Jodenvervolger Reinhard Heydrich die in Praag als een wrede dictator heerst over Bohemen-Moravië. Terwijl Bernie nog onder de indruk is van de gruweldaden die hij aan het Oostfront heeft meegemaakt, wordt een assistent van Heydrich vermoord en moet Bernie de zaak oplossen. Meesterlijk mengt Philip Kerr fictie en werkelijkheid in een plot die veel weg heeft van een geslotenkamermysterie à la Christie, maar dan doorspekt met dialogen en donkere humor Raymond Chandler waardig.
Als een paar pedofielen vermoord worden, is dat niet meteen een zaak waar de Londense politie wakker van ligt. En ook het publiek niet: de slachtoffers van de moordenaar krijgen wat ze verdienen. Maar de jonge rechercheur Maeve Kerrigan ziet het enigszins anders. Moord is moord voor haar. Ook al zijn de slachtoffers zelf criminelen. Het recht in eigen handen nemen kan niet. Voor Kerrigan komt er nog een probleem bij als een meisje verdwijnt. Ze is de dochter van een beruchte drugsdealer. Intussen blijkt dat Kerrigan bespioneerd wordt. Het is voor haar niet meteen duidelijk of het allemaal te maken heeft met haar onderzoek naar de vermoorde pedofielen. In elk geval aarzelt ze of het niet verstandiger is de zaak maar te laten voor wat ze is. ‘Vergelding’ is de derde misdaadroman van de bij ons nog matig bekende Ierse Jane Casey die debuteerde met de standalone ‘Spoorloos’. Haar nog vrij onervaren Kerrigan introduceerde ze in ‘Brandbaar’, waarin ze een seriemoordenaar moet zien te stoppen. Casey is een goed verteller, maar maakt haar verhalen wat al te langgerekt. Langzaam aan krijgen we wat meer kijk op het privéleven van haar heldin: interessant, maar het mindert wel de vaart van de plot.
Fred Braeckman
Ruth Rendell, Goede buren, Bruna, 224p., 17,95 euro, ISBN 978 94 005 0038 9
Philip Kerr, Praag fataal, De Boekerij, 376p., 19,95 euro, ISBN 978 90 225 6223 9
Jane Casey, Vergelding, Anthos, 496p. 19,95 euro, ISBN 978 90 414 2029 9
Thrillers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier