Lucas Catherine – Morendoders
Lucas Catherine trekt in zijn jongste boek, Morendoders, ten strijde tegen een eindeloze reeks van ‘gemeenplaatsen die onze cultuur al eeuwenlang domineren’.
Lucas Catherine – Van morendoders tot botsende beschaving. De duizendjarige oorlog tegen de Islam
Uitgeverij: Epo, Antwerpen
Aantal pagina’s: 207
‘Europa heeft een zeer duistere kant die zelden belicht wordt. Het meest dominante aspect van deze duistere kant is onze islamofobie en onze latente xenofobie.’
Met die stelling voor ogen trekt Lucas Catherine in zijn jongste boek, Morendoders, ten strijde tegen een eindeloze reeks van ‘gemeenplaatsen die onze cultuur al eeuwenlang domineren’. Europa heeft altijd van zichzelf gedacht dat het de oudste en de grootste beschaving had, schrijft Catherine, en hij toont aan hoever het daarin gegaan is.
Zo ver, dat Europa tijdens de kolonisatie een theorie construeerde dat de christelijke beschaving van West-Europa de erfgenaam was van de Romeinen, en via de Romeinen van de Grieken. De oudste vorm van Griekse beschaving is te vinden op Kreta, dat op zijn beurt werd beïnvloed door Egypte, dat kan bogen op een geschiedenis van 4500 jaar, waarmee de Europeanen dachten het ‘Chinese ouderdomsrecord’ gebroken te hebben.
Het Westen kreeg gestalte tijdens de kruistochten, schrijft Catherine, waar het zich in het zuiden ging definiëren tegenover de Arabische wereld. Op basis van dat spiegelbeeld is de westerse identiteit ontstaan in een positief/negatief zelfbeeld tegenover de eeuwige moslimvijand.
Met Morendoders blijft Catherine trouw aan zijn gebruikelijke stijl. Aan de hand van een rijke verzameling historische feiten en anekdotes bewijst hij de basisstelling van zijn boek. In sommige van zijn verhalen geeft hij de lezer wel het gevoel dat de wereld hem altijd al belazerd heeft, dat hij het slachtoffer is geworden van de dictatuur van een beschaving waarvoor Catherine hem nu de ogen opent. Een boeiend boek voor wie het debat wenst aan te gaan over wat er al dan niet klopt in onze vertrouwde visie op het Westen.
Ingrid Van Daele
Non Fictie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier