Kookliteratuur voor kinderen en tieners

Van groente- en fruitsprookjes tot voetballerskost: top 7 van recente kookboeken voor jongeren.

Geen zin om elke dag de keuken onveilig te maken? Laat het nu en dan aan je kinderen over! Een aantal kook- en leesboekjes over eten en kokerellen steken je graag een handje toe. De mooie vormgeving en de humor krijg je er gratis bij.

1.
‘Kooksprookjes’ (Uitgeverij Eenhoorn) is met stip het mooiste boek uit deze reeks. Auteurs An Vissers en Christina Van Geel dokterden samen met vormgeefster Ann De Bode een aantal groente- en fruitpersonages uit. Kobe Komkommer, Molly Meloen, Senne Slak, Warre Wortel, Pamela Peer en vele anderen bevolken korte verhalen over kleine menselijke problemen. Ondertussen wordt er ook telkens iets lekkers klaargemaakt, gegeten of gedronken. Draai je het boek om, dan vind je meteen de recepten uit de verhalen, allemaal kindvriendelijke hapjes en drankjes (Bootje Broodje, Toverpaddestoel, Cactuskommer) die niet enkel lekker zijn maar ook mooi en leuk om naar te kijken. Warre Wortel geeft bijkomende tips.

De kleurrijke figuurtjes werden prachtig en origineel ontworpen, uit een mengeling van plasticine en stukjes voedsel. Ze maken van dit boekje tegelijk een puik leesboek en kook- en kijkboek, dat kinderen stimuleert om allerlei fruit en groenten te proeven.

2.
‘Lekker opscheppen’ van Karin Luiten (Ploegsma) benoemt zichzelf als ‘kookboek voor kinderen’. Na wat handige keukentips staat de auteur stil bij een boel basisvoedingsmiddelen, zoals aardappelen, rijst, pasta, sla, gehakt, fruit, gebak. Met eenvoudige iconen en leuke tekeningen worden de kinderen aangemaand om te proeven of eens iets creatiefs te proberen: een stoplicht met drie soorten groentenbolletjes, pastamannetje en -vrouwtje, …. Er is veel plaats geruimd voor exotische gerechten (sushi, pesto, Thaise hapjes), en je krijgt er ook veel weetjes over eten én GMT’s bovenop – Grote Mensen Tips.

Het boek combineert tekeningen en foto’s, bevat heel veel humor en ziet weinig over het hoofd. Bovendien is het overzichtelijk opgebouwd. Bovenal krijg je heel veel recepten cadeau, waardoor je zelfs als ouder vast iets bijleert. Dit boekje zal de kroost zeker stimuleren om zelf aan de slag te gaan in de keuken.

3.
‘Hoe overleef ik als keukenprins(es)?’ van Francine Oomen (Querido) is ook een kinderkookboek. Het vertrekt vanuit een aantal survivaltips: welk gereedschap heb je nodig, wat kan je zoal met een ei doen, hoe vermijd je het eten van vlees, hoe krijg je genoeg vitamines binnen, hoe vervang je junkfood? De kinderen krijgen ook lessen in groenten snijden en leren ‘vreemde’ groenten en fruit kennen. Maar de hoofdmoot vormt ook hier weer de massa recepten op kindermaat en heel veel kook- en keukentips. Er is zelfs ruimte voor het optekenen van de eigen recepten. Het boek is heel gevarieerd en levendig vormgegeven, om van te snoepen.

4.
Of kippen echt op zoek zijn naar koks die ze in de pan hakken, valt te betwijfelen. Maar het boekje ‘Kip zoekt kok’ (Clavis) doet alvast van wel. In dit kookboek hebben kinderen en ouders van een Brusselse basisschool recepten uit alle hoeken van de wereld bij elkaar gebracht. De rode draad: kip, in alle vormen en geuren en kleuren. Van pilaf uit Kosovo tot palava uit Ghana, van potjie met hoender uit Zuid-Afrika tot lekbeb uit Algerije. Tussendoor eet- en drinkweetjes, verhalen en foto’s uit alle landen, en zelfs twee bladzijden over het kosmopolitische kippenproject van Koen Vanmechelen. Toktoktok.

5.
Kleinere kinderen die dromen van een job in de keuken, kunnen ‘Later word ik kok’ van Hilde Vandermeeren lezen (Davidsfonds/Infodok). Wat moet een kok(kin) kunnen? Wat moet een kok(kin) doen? Wat vind je zoal in een professionele keuken? Welke mensen werken in zo’n keuken? Dat zijn de vragen die hier aan de hand van eenvoudige teksten en dito tekeningen (Marjolein Pottie) een antwoord vinden. Het boekje is vooral bedoeld voor eerste lezertjes. In dezelfde reeks verschenen ook infoboekjes over andere beroepen.

6.
Zwaarlijvigheid bij kinderen aanpakken is het doel van het boekje ‘Eten om te scoren’ (Clavis). Per boek gaat ook een euro naar de World Heart Foundation. Opzet: 13 internationaal bekende topvoetballers vertellen hoe zij hun lichaam fit houden en wat ze eten om goed te kunnen sporten. Meteen geven ze ook hun lievelingskostje mee, met recept. Een originele invalshoek en wie weet wel de weg om kinderen van junk food richting fruit, groenten en voldoende vezels te leiden.

7.
De Britse youngster Sam Stern is bekend van zijn studentenkookboek en ‘Superhap, supersnel’. In ‘Mega Vega’ presenteert hij voor elk moment van de dag makkelijke vegetarisch recepten, zuur en hartig, zout en zoet. Niet bijster origineel allemaal, en vrij Brits (dus ook wel voldoende exotisch) maar wel op maat van die generatie die misschien wel het moeilijkst achter de potten en de pannen te lokken is. Jamie Oliver achterna, maar dat mag. Hapklaar concept.


Annelies De Waele




Kooksprookjes, Pittige verhalen en vrolijke recepten (vanaf 4 jaar), An Vissers, Christina Van Geel, Ann de Bode, uitgeverij Eenhoorn, 2010, 64 blz., 18, 95 euro, ISBN 978-90-5838-640-3.

Lekker opscheppen, Karin Luiten, Ploegsma, 2009, 119 blz. 17,95 euro, ISBN 978-90-216-6748-5

Hoe overleef ik als keukenprins(es)?, Francine Oomen e.a., Querido, 87 blz., 12,50 euro, ISBN 978-90-451-0984-8.

Kip zoekt kok, project van Gemeentelijke Basisschool Sint-Joost-aan-Zee, Clavis, 2009, 47 blz., 15,95 euro, ISBN 978-90-448-1170-4

Later word ik kok, Hilde Vandermeeren en Marjolein Pottie, Davidsfonds/Infodok, 2010, 29 blz., 14,95 euro, ISBN 978-90-5908-374-5.

Eten om te scoren, Clavis i.s.m. Uefa, , 2009, 95 blz., 12,95 euro, ISBN 078-90-448-1208-4.

Mega Vega, Sam Stern, Ploegsma, 2010, 187 blz., 17,95 euro, ISBN 978-90-216-6834-5.



Partner Content