Jonge striptekenaar Brecht Evens ‘stoutmoedigste’
In dit boekenjournaal: prijs voor Brecht Evens op het stripfestival van Angoulême, voor de poëziebloemlezing van Jozef Deleu en voor uitgeverij Clavis.
Het Vlaamse striptalent Brecht Evens (24) wint de Prix de l’Audace – zeg maar de prijs voor de meest stoutmoedige want vernieuwende tekenaar – in Angoulême met de Franse vertaling door Actes Sud van ‘Ergens waar je niet wil zijn’. ‘Les noceurs’, zoals de vertaling in het Frans heet, krijgt ook een Engelse en Duitse versie. Contracten voor vertalingen in het Koreaans, Italiaans en Spaans zijn ook rond. Grote winnaar van het Franse stripfestival was de Amerikaan Art Spiegelman die voor zijn bekende ‘Maus’-strip over de holocaust extra in de bloemetjes werd gezet.
De Vlaamse Auteursvereniging (VAV), de belangenbehartiger voor Vlaamse auteurs die sedert geruime tijd auteursklachten over Clavis bundelt en behandelt, spreekt met klem tegen dat financiële problemen bij Clavis aan de basis zouden liggen van uitblijvende betalingen van auteursrechten. De VAV baseert zich daarvoor op de meest recente, gepubliceerde jaarrekening van Clavis. Deze jaarrekening levert niet het beeld op van een onderneming in moeilijkheden.Het ziet er naar uit dat Clavis de prijs betaalt voor een jarenlang nonchalant auteursbeleid en eindelijk werk zal moeten maken van het correct uitbetalen van de royalty’s aan zijn jeugdauteurs.
70.000 keer Groot Verzenboek! Zopas verscheen bij uitgeverij Lannoo de zestiende druk van ‘Groot Verzenboek’, samengesteld door Jozef Deleu. Deze inmiddels klassiek geworden thematische bloemlezing over leven, liefde en dood bevat 555 gedichten uit de Nederlandstalige poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw. Met deze nieuwe druk wordt het 70ste duizendtal bereikt. De best verkochte dichtbundel van het afgelopen jaar – ‘De Haiku’s’ van Europees president Herman Van Rompuy – haalde 1400 exemplaren. Kortom, wie met gedichten wil scoren, kan maar beter gaan bloemlezen.
De anonieme Obama-roman die afgelopen week in Amerika werd gelanceerd, is niet langer anoniem. ‘O: a presidential novel’ komt uit de pen van Mark Salter, vroegere medewerker en tekstschrijver van John Mc Cain, de republikeinse tegenkandidaat van Obama bij de jongste verkiezingen. Bepaalde anekdotes uit het boek die alleen bekend waren bij de aanhang van Mc Cain verwijzen overduidelijk naar ghostwriter Salter. Salter zelf wou niet reageren op zijn vermeend auteurschap. Eens ghostwriter, altijd ghostwriter.
(Bron: Persberichten)
Frank Hellemans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier