Jeffery Deaver over nieuwe James Bond
Deaver schrijft op verzoek van de Erven Ian Fleming een nieuw James Bond-avontuur:’Project X’.
Echt loslippig is hij niet, maar zwijgplicht heeft Jeffery Deaver nu ook weer niet gekregen. Niettemin, als hij te veel over ‘Project X’ loslaat, vreest de populaire Amerikaanse thrillerschrijver wel een flinke foltering. Deaver, dat is intussen wel geweten, schrijft op verzoek van de Erven Ian Fleming een nieuw James Bond-avontuur dat, om in de spionagesfeer te blijven, de werktitel ‘Project X’ meekreeg.
In een gesprek met de Schotse tabloid Daily Record liet Deaver zich ironisch ontvallen dat de nieuwe Bond op diverse, heel exotische locaties zou spelen, onder meer… Londen. Ietwat serieuzer merkte hij op dat 007 rond de dertig zal zijn en het avontuur midden 2011 speelt, de periode dat het boek uitkomt. Overigens was hem door de Erven Fleming gevraagd de Britse spion in een modern kleedje te steken. Miss Moneypenny en M zijn van de partij, Bond zelf verschijnt als veteraan van de oorlog in Irak en Afghanistan.
Allemaal met eerbied voor het origineel werk van geestelijke vader Ian Fleming die zelf tussen 1953 (‘Casino Royale’) en 1964 twaalf Bondromans schreef. ‘The Man With the Golden Gun’ werd postuum gepubliceerd in 1965. Deaver wijst er op dat in de boeken van Fleming Bond een veel duisterder en complexer karakter had dan uit de intussen meer dan twintig verfilmingen blijkt.
Gewezen journalist, dichter, songwriter en jurist Jeffery Deaver (60) schreef zo’n dertig thrillers die in meer dan twintig talen werden vertaald en wereldwijd goed zijn voor een verkoop van pakweg 20 miljoen exemplaren. Beroemd werd hij vooral met zijn reeks rond forensisch expert Lincoln Rhyme die door een dwarslaesie aan een rolstoel gekluisterd is. Het meest bekend uit de serie werd ‘The Bone Collector’ (‘Tot op het bot’). Ook al door de verfilming met Denzel Washington.
Dat hij gevraagd werd om een nieuwe Bond te schijven komt volgens Deaver vooral door ‘Garden of Beasts’ (‘Brandend ijs’). In deze historische thriller krijgt de Amerikaanse huurmoordenaar Paul Schumann de keuze om in de gevangenis te belanden of aan de vooravond van de Olympische Spelen in Berlijn Hitlers herbewapeningsarchitect Reinhard Ernst te vermoorden. Schumann kiest uiteraard voor de tweede optie. De roman had vooral in Europa succes en kreeg een jaar of vijf geleden een prijs die gesponsord werd door de Fleming-stichting.
Na de dood van Ian Fleming in 1964 zijn er nog meer dan dertig thrillers rond 007 verschenen. De meest recente is ‘Devil May Care’ van Sebastian Faulks, twee jaar geleden geschreven ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de geboorte van Ian Fleming. Er werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Veertig jaar geleden publiceerde Kingsley Amis onder de schuilnaam Robert Markham ‘Colonel Sun’. Zo goed, dat velen dachten dat Fleming hem nog gedeeltelijk zelf had geschreven. Het oorspronkelijk plan was dat nog meer bekende ‘literaire’ auteurs een 007 onder pseudoniem zouden schrijven, maar dat ging niet door.
Thrillerauteur John Gardner die eerst van plan was maar één boek te schrijven, publiceerde er uiteindelijk veertien. Meer dan Fleming zelf dus. Toen hij in 1995 stopte, ontstond een kleine revolutie omdat een Amerikaan hem opvolgde. Raymond Benson had de aandacht getrokken van de Erven Fleming met zijn fel gewaardeerde ‘James Bond Bedside Companion’ en werd tot zijn eigen verbazing gevraagd verder te werken aan de reeks. Er verschenen twaalf titels, alle hedendaagse romans en korte verhalen die min of meer inspeelden op de films. Intussen was het Bondverhaal een wat onverwachte maar succesrijke richting uitgegaan toen acteur, zanger en televisiemaker Charlie Higson een reeks startte over de jeugd van Bond, onder meer zijn schooljaren op Eton.
De nieuwe Bond van Jeffery Deaver verschijnt op 28 mei 2011, de verjaardag van Fleming.
Fred Braeckman
De thrillers van Jeffery Deaver verschenen in het Nederlands bij Van Holkema en Warendorf. Ze zijn nogal ongelijk van kwaliteit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier