‘Je moet journalistiek en literatuur zoveel mogelijk gescheiden houden’ (Roderik Six)
Op de Knack-dag van donderdag 7 november praat Roderik Six met Chris De Stoop en Margot Vanderstraeten over de journalistieke letteren. Michiel Leen sprak met Six al over diens eigen literair-journalistieke aspiraties.
Roderik Six wordt tijdens deze Boekenbeurs een keer of vijf verwacht. In zijn hoedanigheid van romanauteur (‘Vloed’), maar toch vooral als interviewer van dienst tijdens Knacks Uur van de Literatuur dat dagelijks om halfdrie in De Rode Zaal doorgaat.
Hoe gaat het nog met Roderik Six?
Redelijk. De dood van mijn goede vriend Thomas Blondeau heeft me wel een flinke knauw gegeven. Het zal nog lang duren voor ik dat verwerkt heb. Dinsdag 5 november wordt er voor hem een eerbetoon georganiseerd in De Brakke Grond te Amsterdam. Het zal vreemd zijn om niet meer met hem door de stad te flaneren, of ergens op terras te landen voor een borrel of een hapje. Zijn laatste boekvoorstelling was amper anderhalve maand geleden. Wreed hoe onverwacht iemand kan verdwijnen.
Je schreef ook zijn overlijdensbericht in Knack Focus. Hoe begin je aan een dergelijk stuk?
In tranen. Het is het allerlaatste wat je voor je vriend kan doen. Een eer maar geen genoegen. Iets wat ik nooit had willen doen, hoeven doen. Op zijn begrafenis mocht ik ook een afscheidsrede brengen, en tenslotte zijn kist buitendragen. Dat zijn heftige momenten. Ik heb al betere dagen meegemaakt. Maar het was een mooi en waardig afscheid. Hij was omringd door al zijn vrienden.
Ben je momenteel aan het schrijven?
Ik ben op dit moment wel met iets bezig, maar schrijven gaat bij mij erg organisch. Ik zou niet weten waar het naartoe gaat. Bovendien schrijf ik met de hand, zodat het moeilijk is om je een idee te geven van de precieze omvang. Het duurt soms dagen eer de zinnen op hun juiste plaats staan.
Stoort die Boekenbeurs je in je schrijfwerk?
Schrijven doe ik in periodes, en meestal ’s nachts. Mijn vriendin werkt als verpleegkundige reeksen van 7 à 9 nachtshifts af, en ik stap mee in dat ritme. In dergelijke periodes krijg ik heel wat werk verzet. Anders werk ik overdag voor Knack Focus, en schrijf ik ’s avonds verder aan mijn werk, wat een mooie afwisseling biedt.
Je interviewt op de Boekenbeurs de schrijvers-journalisten Marnix Peeters, Chris De Stoop en Margot Vanderstraeten. Zou je zelf ook in dat rijtje passen?
Onmiskenbaar ben ik literair journalist en auteur. Maar het komt eropaan om journalistiek en literatuur zoveel mogelijk te scheiden. Ik schrijf zelden over de Nederlandse letteren, tenzij het onbetwistbaar goede boeken zijn. Zolang je duidelijk bent over die glazen wand tussen recensent en auteur, lukt dat, en wordt het gerespecteerd.
Je literaire en je journalistieke werk zitten elkaar niet in de weg?
Mijn stukken zijn misschien prozaïscher dan de gemiddelde journalistieke tekst, maar het gaat over literatuur en dus is enige literaire insteek nooit weg.
Tot slot: heb je een survivaltip voor de Boekenbeurs?
Ik heb geleerd om steeds enkele snoeprepen genre Snickers of Mars op zak te hebben, en een flesje water. Anders moet je overal maar staan aanschuiven, en daar heb je niet altijd tijd voor. En sigaretten meenemen, ook en vooral voor de mensen die zogezegd niet roken. Heel veel schrijvers zijn immers gestopt met roken tot ze je een sigaret zien opsteken.
De Knack-dag gaat door in de Oranje Zaal op donderdag 7 november vanaf 13u. Het gesprek van Roderik Six met Chris De Stoop, Marnix Peeters en Margot Vanderstraeten start om 16u.
Michiel Leen
Boekenbeurs 2013
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier