Janny Groen en Anneke Kranenberg – Opstand der gematigden
Wie ‘symboolkwesties’ als die in verband met het weren van de hoofddoek en niet met een schouderophalen wil afdoen, vindt inspirerende lectuur in ‘Opstand der gematigden’ van de journalistes Janny Groen en Annieke Kranenberg.
Janny Groen en Anneke Kranenberg – Opstand der gematigden
Uitgeverij: De Volkskrant/Meulenhoff, Amsterdam
Aantal pagina’s: 224
ISBN: 978-90-290-8283-9
Wie ‘symboolkwesties’ als die in verband met het weren van de hoofddoek en andere religieuze parafernalia op het Atheneum van Antwerpen niet met een schouderophalen wil afdoen, vindt inspirerende lectuur in Opstand der gematigden van de Nederlandse de Volkskrant -journalistes Janny Groen en Annieke Kranenberg.
Daarin geven ze een overzicht van ‘de groeiende weerbaarheid van Nederlandse moslims’, zoals de ondertitel luidt. Weerbaarheid tegenover de kritiek van zowel antizelfislamiseerders als moslimfundamentalisten.
Gematigden – een spectrum waarbinnen plaats is voor zowel niet-religieuze, sociologische ‘moslims’ als voor piëtisten – willen deelnemen aan en deel zijn van de westerse samenleving. Daarbij laten ze wel degelijk weten dat ze niet gediend zijn van (al dan niet radicale) islamistische betutteling.
Bemoedigend en moedig in dit opzicht was bijvoorbeeld de nuchtere rapportage die het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) ten tijde van de beroering rondom Geert Wilders’ film Fitna bezorgde aan de Organisatie van de Islamitische Conferentie.
Daarin betoogde het LBM waarom een boycot van Nederland door de moslimwereld onwenselijk zou zijn. Het was een respectueus geformuleerde maar duidelijke boodschap die neerkwam op: bemoei je met je eigen zaken.
Van de gehoofddoekte advocate Famile Arslan tot de rapartieste Deeyah die haar geboorteland Noorwegen moest ontvluchten na doodsbedreigingen uit radicaal-islamitische hoek, van de zelfbewust seculiere moslima Nahed Selim tot Ahmed Marcouch, raadvoorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart: zoals zoveel mensen die in dit boek aan het woord komen, stellen zij dat je rustig moslim kunt zijn en tegelijk de keizer geven wat des keizers is.
Jihadisme bestaat – zoals ook in dit boek is terug te vinden – en waakzaamheid en kordaatheid kunnen geen kwaad, maar wat iedereen van deze moslims kan leren is dat angst een slechte raadgever is.
Herman Jacobs
Non Fictie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier