Drink eens een kopje lekkere Kafkao of eet een groene Shakespear
De Noor Christian Kjelstrup maakt furore met een knap staaltje zogenaamde food art: 100 portretten van klassieke schrijvers met een culinaire twist in hun naam die je kan opeten, of drinken.
Dat je in Shakespeare’s naam een peer herkent en hem dus als Shakespear portretteert, ligt voor de hand. Maar wat de Noor Christian Kjelstrup doet met Franz Kafka in een kopje warme cacao – en die daardoor Kafkao wordt – of met de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en een busseltje verse koriander – die het zo tot Hans Christian Coriandersen schopt – is meer dan goed gevonden.
Eetbare schrijvers
Voorlopig is Kjelstrups portrettengalerij alleen in Noorse versie te bewonderen maar het zal alllicht niet lang duren voordat ‘Uroens Kokebok’, zoals het origineel heet, ook in het Engels of het Nederlands zal kunnen worden gedegusteerd.
Kjelstrup kwam naar eigen zeggen op het idee om bekende schrijvers door de gehaktmolen te halen toen hij aan het koken was en de contouren van de Portugese schrijver Fernando Pessoa hem vanuit het bakvet aangrijnsden. Hij zette het kiekje op Facebook en begon te knutselen aan een Toastoy, een portret van Leo Tolstoj’s gezicht, gemaakt met stukken toastbrood.
Smakelijke literatuur
Hij heeft nu dus 100 portretten verzameld die aan eten of drinken refereren, ook in de naamgeving: van Fjodor Pestojevski – Dostojevski gemaakt met pestosaus – tot Alexander Solzjepizzyn – Solzjenitsin uit pizza vervaardigd.
Literatuur kan ook smakelijk zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier