Dimitri Verhulsts pleidooi voor eerlijke belastingen
Annejet van der Zijl wint De Gouden Ganzenveer 2012, ‘Koning van Katoren’ verschijnt op het witte doek en boekenantiquariaat Joyce Royce sluit haar deuren.
Verhulst betaalt de staat gaarne terug De succesvolle auteur Dimitri Verhulst getuigde gisteren in De Zevende Dag dat hij vorig jaar met plezier 117.000 euro belastingen betaalde, zo vertelt De Standaard. De schrijver, die onlangs in het voorwoord bij het boek ‘Hoe durven ze?’ van PvdA-voorzitter Peter Mertens een pleidooi hield voor een miljonairstaks, verklaart dat hij graag zijn bijdrage levert aan een goed sociaal systeem dat mensen vooruithelpt die dan uiteindelijk zelf ook belastingen kunnen betalen. Hij schuift daarbij zichzelf als voorbeeld naar voren: ‘Ik heb in tehuizen gezeten. Dankzij de staat kreeg ik eten en een dak, en ben ik kunnen gaan studeren.’ Hij zou graag de grote kapitalen belast zien worden en doet een oproep aan de Belgische burgers om het eerlijk te spelen bij hun belastingaangifte.
Gouden pluim voor Van der Zijl De Nederlandse literatuurprijs De Gouden Ganzenveer gaat dit jaar naar Annejet van der Zijl. De Nederlandse schrijfster en historica is bekend van haar bestseller ‘Sonny Boy’ en haar biografieën over prins Bernhard en Annie M.G. Schmidt. De prijs gaat elk jaar naar een persoon of instituut die verdienstelijke bijdragen heeft geleverd aan het geschreven en gedrukte woord bij onze noorderburen. Van der Zijl werd door de Academie geroemd voor haar ‘goed gedocumenteerde en met zeer vaardige pen geschreven levensverhalen’. Bovendien benadrukt haar werk dat de biografie in Nederland niet langer een ondergewaardeerd en weinig beoefend genre is.
‘Koning van Katoren’ goes Hollywood Het beroemde kinderboek van de Nederlandse schrijver Jan Terlouw zal dit voorjaar verfilmd worden, zo meldt De Standaard. De jeugdroman vertelt het verhaal van de 17-jarige Stach, die 7 onmogelijke opdrachten moet uitvoeren om koning van Katoren te worden. Het sprookje heeft een politieke onderlaag, elke opdracht staat namelijk voor een belangrijk maatschappelijk probleem. De 80-jarige Terlouw werkt als adviseur mee aan de verfilming, die in handen is van regisseur Ben Sombogaart. Sombogaart beschrijft de film als een ‘spannende roadmovie’ en kondigt aan dat de opnames onder meer in België zullen plaatsvinden. De film wordt in december 2012 in de bioscoopzalen verwacht.
Joyce Royce sluit de boeken Het boekenantiquariaat Joyce Royce in de Lange Leemstraat in Antwerpen sluit na 26 jaar zijn deuren. De zaak, die opgericht werd als een tweedehands boekenwinkel, staat vooral bekend om haar collectie van zeldzame boeken. Volgens cultuurwebsite Cobra.be liggen een slechte conjunctuur en de slechte gezondheidstoestand van eigenaar Hugo Boelaert aan de basis van de sluiting. Tot eind maart houdt de boekhandel uitverkoop van haar indrukwekkende collectie.
(Bron: persberichten)
Marijke Anrijs
Miljonairstaks
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier