De favoriete boeken over Vlaanderen van Rik Coolsaet: ‘Een spiegel voor het huidige migratiedebat’

© Dimitri Van Zeebroeck
Ewald Pironet
Ewald Pironet Senior writer

Tegenwoordig lijkt alles te draaien rond ‘identiteit’: wie zijn we, waar komen we vandaan, en waarvoor staan we? Knack ging op zoek naar boeken die de Vlaamse ziel vatten, als zoiets al bestaat, en vroeg bekende lettervreters naar hun essentiële boeken over Vlaanderen. Vandaag: professor Internationale Betrekkingen Rik Coolsaet.

Aug. De Winne, Door arm Vlaanderen

Het dagelijkse leven van de Vlaamse arbeiders en de ‘aardappeleters’ rond 1900, neergeschreven door Le Peuple-journalist De Winne.

Stijn Streuvels, Herinneringen uit het verleden

Een plastische schets van het Vlaanderen van vroeger, waar geleefd werd ‘in de nauwe gezichtskring der eigen streek’. Vooral die uit het Noorden zijn ‘gesloten van natuur, norsch, ongespraakzaam en niet te benaderen. Zelden of nooit hebben zij anders dan met geburen en dorpsgenooten omgegaan en ze voelen zich op hun ongemak met iederen vreemdeling – men moet er den pastoor bijhalen om in hun vertrouwen te komen.’

Antoon Roosens, De Vlaamse kwestie. ‘Pamflet’ over een onbegrepen probleem

Een unieke analyse van de ’taalproblematiek’ in ons land, door een links flamingant van het eerste uur.

Marc Reynebeau, Het klauwen van de leeuw

De klassieke deconstructie van het Vlaamse nationalisme, gebouwd op het in de jaren negentig snel toegenomen wetenschappelijke onderzoek naar ‘imagined communities’.

Idesbald Goddeeris, Roeland Hermans, Vlaamse migranten in Wallonië 1850-2000

Honderdduizenden Vlamingen zochten ooit hun toevlucht in Wallonië, waar hun komst als een ‘invasie’ werd aangevoeld. Een spiegel voor het huidige migratiedebat in Vlaanderen.

Partner Content