De drie boekentips van Guy Tegenbos: ‘Inzicht in het almaar diepere water tussen burger en politici’
We leven in politiek complexe en verwarrende tijden. Daarom vroeg Knack aan 30 bevoorrechte waarnemers suggesties voor boeken die licht in de duisternis kunnen brengen. Vandaag: Guy Tegenbos, columnist bij De Standaard.
De wissel van de macht (Marc Van de Looverbosch, 2015)
In de traditie van werken als die van Hugo De Ridder en zijn opvolgers beschrijft VRT-journalist Marc Van de Looverbosch de ommekeer van de politiek vanaf de dioxinecrisis (1999) tot aan de Zweedse coalitie (2014): de nieuwe eeuw waarin Jean-Luc Dehaene zich al niet meer thuis voelde; een periode van toenemende polarisering en toenemende vervreemding van de kiezer, hallucinante periodes zoals de 541 dagen zonder regering … Na dit boek komt de Zweedse kibbelregering, die alle polariseringsrecords breekt.
Wat zoudt gij zonder ’t werkvolk zijn (Jaak Brepoels, 1977)
Dit boek vertelt de geschiedenis van de arbeidersbeweging in ons land, maar meteen ook de hele sociaal-economische geschiedenis. Dat werk compenseert de voortreffelijke maar iets te politieke geschiedschrijvingen van Theo Luyckx, Lode Wils, Els Witte en Xavier Mabille.
De democratie voorbij (Luc Huyse, 2014)
Dit is actualisering en aanvulling van zijn omvangrijker werk uit 2003, Over politiek. Beide boeken tekenen de naoorlogse evolutie: de periode van de Schooloorlog, de pacten, de verzuiling en het wegsmelten daarvan, de crisis van de democratie en het almaar dieper wordende water tussen burger en politici.
Boekentips van Knack
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier