Annelies Beck – Over het Kanaal
VRT-journaliste Annelies Beck debuteert met Over het Kanaal, een historische zedenschets over het wel en wee van Belgische vluchtelingen in het Schotse Glasgow tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Annelies Beck – Over het Kanaal
Uitgeverij: De Geus, Breda
Aantal pagina’s; 320
Prijs: 19,90 euro
ISBN: 978-90-454-5172-8
Op het eerste gezicht rijdt Beck een mooi parcours met de beschrijving van de alledaagse oorlogsrealiteit, bekeken vanuit het perspectief van een vijftienjarig meisje. Maar eigenlijk is het te mooi en afgelikt om waar te zijn en te overtuigen.
De troebelen in de ziel van meisje Marie zijn typisch voor een young adult-roman: jonger hoofdpersonage heeft het moeilijk met zichzelf in een crisissituatie, maar ontdekt door alle trammelant heen de wijde wereld en de (belofte van) liefde.
Zo is het ook met Marie die geleidelijk aan merkt dat ze helemaal niet met vakantie is en dat haar broer aan het Belgische front in slechte papieren zit. Ze stoot op sociale wantoestanden om haar heen en ondervindt door scha en schande dat het volwassen leven allesbehalve fraai is, ook achter vier muren.
Beck weet een aardig ogend decor op te trekken van het Glasgow tussen 1914 en 1918 met zijn arts en crafts movement, zijn sociale strijd met suffragettes en huurdersstakingen én de Belgen die daar ergens tussenin dobberen. Aanvankelijk werden ze er met open armen ontvangen, maar na een tijdje worden ze met de nek aangekeken: ‘De Belgengekte maakt mensen moe.’
Spijtig genoeg komt deze historische roman niet echt tot leven. Daarvoor is de verteltoon te uitleggerig en de constructie te braafjes. Terwijl Wierook en tranen van Ward Ruyslinck of Een groene bloem, de recente trilogie van Floortje Zwigtman, de jeugdliteratuur overstijgen, blijft Over het Kanaal uiteindelijk verdienstelijke tienerliteratuur. Niet meer, maar zeker ook niet minder.
Frank Hellemans
Romans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier