Andrew Lih – The Wikipedia Revolution
‘The Wikipedia Revolution’ vertelt het succesverhaal van ’s werelds bekendste internetencyclopedie, maar mist een beetje objectiviteit.
Andrew Lih – The Wikipedia Revolution: How a Bunch of Nobodies Created the World’s Greatest Encyclopedia
Uitgeverij: Aurum
Aantal pagina’s: 225
Internet: The Wikipedia Revolution
ISBN: 978-14-013-0371-6
Enkele weken geleden maakte Microsoft bekend dat het een punt zou zetten achter Encarta. Tegen het einde van het jaar zouden alle websites waarop de internetencyclopedie te raadplegen is, verdwenen zijn. Encarta ontstond in 1993 en werd toen beschouwd als de doodgraver van de papieren encyclopedie, maar moet dus nauwelijks vijftien jaar later zelf het veld ruimen.
De reden is eenvoudig: de wereld van de internetencyclopedieën wordt zo goed als volledig door Wikipedia beheerst en zelfs een instituut als Microsoft kan daar niet tegenop.
Wikipedia ging in januari 2001 van start met een simpel ‘Hello, World!’ en telt ondertussen meer dan 10 miljoen artikels in 250 talen. Het succesverhaal van de site loopt eigenlijk parallel met dat van Google. Beide zijn in het leven geroepen op een moment dat enkele grote namen de macht over het internet in handen leken te hebben.
Die underdogpositie konden ze echter heel snel van zich af gooien en ondertussen hebben ze zo goed als een monopolie op hun respectievelijke domein. Net zoals bijna iedereen die iets op het internet zoekt bij Google begint, is Wikipedia het startpunt geworden voor elkeen die informatie wil rond zowat elk denkbaar onderwerp.
The Wikipedia Revolution vertelt op een erg onderhoudende manier hoe de website is uitgegroeid van een idealistisch experiment van ondernemer Jimmy Wales en filosoof Larry Sanger tot een van de populairste trekpleisters op het internet, en toont ook hoe de filosofie achter Wikipedia aan de basis lag van Web 2.0, waar de gewone gebruiker de belangrijkste rol krijgt toebedeeld.
Maar zoals de ondertitel al aangeeft, is dit geen objectief overzicht van de Wikipediageschiedenis. Auteur Andrew Lih is al vijf jaar een ‘Wikipedian’ – een van de mensen die aan de encyclopedie meeschrijven – en hij doet ook weinig moeite om te verbergen dat hij een grote fan van het project is.
‘I can only hope that once in your life-time you can be part of something this great that advances human achievement’ , schrijft hij nogal hyperbolisch in zijn inleiding. Dat zorgt ervoor dat hij vaak heel licht over bepaalde controverses – gênante fouten, bijdragen van gebruikers die betrokken partij waren – heen stapt.
Stefaan Werbrouck in Focus Knack
Non Fictie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier