10 boeken om dit najaar naar uit te kijken
Hopelijk hebt u deze zomer niet al uw vakantiedagen gespendeerd, want dit najaar zal u danig wat tijd nodig hebben om alle topboeken te lezen. Om de keuzestress toch enigszins te verlichten, lijsten we voor u de tien mustreads van het najaar op.
Peter Terrin – Yucca – De Arbeiderspers
Na de ragfijn geslepen roman Montecarlo, komt Terrin nu met het lijvige Yucca. Daarin verbindt hij het leven van Renée, een succesvolle kunstenares die over magische krachten beschikt, met de donkere geschiedenis van de Bende van Nijvel. Hoe Terrin die verhaallijnen aan elkaar getikt kreeg op zijn typmachine, mag u zelf ontdekken.
Christophe Vekeman – Johnny Paycheck – De Arbeiderspers
Johnny wie? We hebben het zelf moeten opzoeken en Vekeman neemt u niets kwalijk: ‘Een boek zoals je er nog nooit een hebt gelezen, over een man van wie je nog nooit hebt gehoord.’ Een biografie over een outlaw van de countrymuziek, laat het maar aan de stilistische acrobaat Vekeman om dat tot een goed einde te brengen.
Bregje Hofstede – De herontdekking van het lichaam – Cossee
Amper vierentwintig was Bregje Hofstede toen ze getroffen werd door een burnout. Stap voor stap moest ze in het reine komen met haar weerbarstig lijf en al schrijvend gaat ze op zoek naar antwoorden: wat betekent het om in vlees te wonen en hoe moeten we écht voor onszelf zorgen?
Morten Strøksnes – Haaienkoorts – Atlas Contact
Onlangs werd een Groenlandse haai ontdekt die bijna vierhonderd levensjaren op de teller had staan. Net zo’n prehistorisch monster wil Morten Strøksnes samen met zijn vriend Hugo Aasjorduit uit het water vissen. Terwijl ze wachten tot ze beet hebben, dist Strøksnes allerlei vermakelijke én interessante zeeverhalen op.
Garth Greenwell – Wat van jou is – Atlas Contact
Zeer knap debuut van Amerikaans talent Greenwell. Ontstellend relaas over een leraar die zich laat verleiden door een mannelijke prostituee. Een boek over hunker, liefde, passie en de onvermijdelijke ontgoocheling die daar bij hoort, neergepend in een zinderende taal.
Iain Reid – Ik denk dat het voorbij moet zijn – Prometheus
Wie wil huiveren is bij Reid aan de juiste kelderdeur. Een psychologisch horrorverhaal over vreemde telefoontjes en mannen aan ramen van kinderslaapkamers. Afrader voor mensen die sowieso al last hebben van insomnia.
Stefan Hertmans – De bekeerlinge – Bezige Bij
Terwijl zijn vorige roman Oorlog en Terpentijn nog steeds bezig is met een wereldwijde veroveringstocht, komt Hertmans met een nieuw boek. In De Bekeerlinge, een historische roman over godsdienstwaanzin, volgt hij een jonkvrouw die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat.
Dimitri Verhulst – Het leven gezien van beneden – Atlas Contact
Je boeken laten schrijven door een team ghostwriters en toch de Nobelprijs Literatuur winnen? Michael Sjolochov draaide er zijn hand niet voor om. Dimitri Verhulst brengt het verhaal van deze lepe schrijver die vooral dankzij zijn trouw aan het Sovjetregime opklom in de rode letteren.
Hans Bogaert – Echo – Bezige Bij
Zin in kakelvers talent? Zet uw tanden in Bogaert, of toch in zijn debuutroman Echo waarin een viroloog eerst zijn afspraak met de geschiedenis mist, maar jaren later een herkansing krijgt. Lees Bogaert nu, dan kan u zelf over een paar jaar pochen met uw onfeilbare neus voor literair talent.
A.F. Th. Van der Heijden – Kwaadschiks – De Bezige Bij
Dé literaire klepper van het najaar. Maar liefst 1400 bladzijden voegt Van der Heijden toe aan zijn romancyclus De Tandeloze Tijd. Topliteratuur verpakt in een slim moordmysterie. U bedingt best nu al een paar extra vakantiedagen bij uw werkgever.
Roderik Six
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier