Advocaat Davina Simons: ‘Special forces was behoorlijk extreem’

© Studio Chapo

Davina Simons is advocaat. Ze is nu te zien in Special forces op VTM.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Het tekort aan plaatsen in het bijzonder onderwijs, en bij uitbreiding hoe ons onderwijs vierkant draait. En de mensonwaardige toestanden in de gevangenissen.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Er is een mentaliteitswijziging nodig, en de sleutel ligt bij het onderwijs. Als mensen op jonge leeftijd leren om elkaar te accepteren, zonder onderscheid, kunnen we veel ellende vermijden.

Wat is uw grootste prestatie?

Hopelijk moet die nog komen. Al was Special forces wel behoorlijk extreem, moet ik zeggen. En de preventieve dubbele mastectomie op mijn 21e: zes zware operaties tijdens mijn studie.

Wat is uw grootste mislukking?

Falen hoort bij het leven. Daarmee leren omgaan, maakt je zoveel weerbaarder.

Aan welke jeugdherinnering bent u het meest gehecht?

Na Idool 2003 was er een groot Idool-concert in het Sportpaleis. Ik was een jaar of zeven en mocht naar mijn eerste concert: magisch. Ik herinner me zelfs nog wat ik droeg die dag.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Ik probeer me daar zo veel mogelijk voor af te sluiten, want het levert alleen maar negatieve energie op. Maar omdat ik geregeld zaken pleit die de samenleving erg beroeren, pik ik soms toch iets op. Dat ik geen hart of geweten zou hebben, alleen uit zou zijn op geld of dat ik zelf verkracht zou moeten worden. Een verontrustende evolutie.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

We hadden een kat, Billie, maar omdat ik amper thuis ben, woont die nu bij mijn zus. Als ik hem zie, slaan we een babbeltje.

Hebt u ooit al eens een zelfhulpboek gelezen?

Als advocaat moet ik veel en lang pleiten en ik vind het belangrijk om dat mooi te doen, met de juiste stemtechniek, intonatie en zonder stopwoorden. Het boek De ademrevolutie heeft me daar goed bij geholpen.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Risin’ van Natalia is mijn strijdlied sinds forever. Op zware momenten heb ik daar veel kracht uit geput. En het blijft de beste oppepper voor een moeilijk pleidooi.

Ik heb het belang van slaap ontdekt.

Waarover zou u meer willen weten?

Ik droom van een extra harde schijf in mijn brein, om alles te weten. Over psychologie en hoe crimineel gedrag ontstaat. Maar ook over de natuur, de ruimte, chemische processen.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Ik heb het plan opgevat om een lijstje met waardevolle vzw’s op te stellen. Als ik dan een lezing geef, mag de vergoeding naar die verenigingen gaan.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

De liefde is niet moeilijk. Maar eerlijk en transparant durven aan te geven wat je voelt en denkt, kan dat wel zijn.

Vindt u seks overschat?

Soms wel: er wordt veel druk op gelegd, zeker bij jongeren. Een programma als De maagdenclub is waardevol om bepaalde taboes te doorbreken.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik probeer regelmatig te sporten. Maar tegelijk heb ik het belang van slaap ontdekt. Dus soms kies ik toch voor dat extra uurtje slaap, in plaats van er nog 10 kilometer uit te persen.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Dat niets vanzelf komt. Dat je dicht bij jezelf moet blijven. En dat het leven ongelooflijk mooi is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content