Actrice Liesa Naert: ‘Mijn lichaam vraagt best wat onderhoud’

© Studio Chapo

Liesa Naert is actrice. Ze neemt deel aan Celebrity Masterchef Vlaanderen op Play 4.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Wat nu in Gaza gebeurt. Op Instagram volg ik de Arabische nieuwszender Al Jazeera, dus alles komt vrij onverbloemd binnen. Al die beelden van ontheemde, verweesde kinderen: je ziet de shock in hun lijfjes en gezichten. En verder word ik behoorlijk boos van de gedachte dat Donald Trump opnieuw Amerikaans president kan worden. Willen we dat écht nog een keer?

Wat is uw grootste prestatie?

Mijn gezin, met twee gelukkige kinderen, maakt me trots en dankbaar. Net als het feit dat ik, ondanks wat mentale dieptes als tiener, altijd weer ben opgestaan. Wat toch van een zekere veerkracht getuigt.

Wat is uw grootste mislukking?

We vieren oudjaar altijd met vrienden, iedereen kookt dan een gerecht. Vorig jaar maakte ik als hoofdgerecht een groene curry, die faliekant mislukte. Gelukkig was er rijst. Bij deze: excuses aan mijn tafelgenoten.

Hebt u al eens overwogen om te emigreren?

Geregeld. Het liefst naar een plek met veel stilte en zon, al mag het ook Noorwegen zijn. Maar concreet wordt het niet. Als ik het woord ‘verhuizing’ nog maar uitspreek, schieten mijn kinderen al in een kramp.

Aan welke jeugdherinnering bent u het meest gehecht?

Op woensdagmiddag mocht ik na school altijd met de bus naar mijn grootmoeder, die lekker voor me kookte. Nadien ging ik naar de academie, om vervolgens bij haar te blijven logeren. Het was er altijd zo gezellig.

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

Niet te veel vlees eten, bijna nooit vliegen, zo veel mogelijk fietsen… Maar eigenlijk vind ik dat de regels strenger moeten worden, zodat de verantwoordelijkheid niet langer wordt afgeschoven op de burger.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Dat was het heftigst tijdens de zaak-Bart De Pauw. Over mij en de andere betrokken vrouwen zijn toen zo veel leugens geschreven. Daar had ik het heel moeilijk mee.

Ik wilde graag Mary Poppins zijn.

Hebt u ooit al eens een zelfhulpboek gelezen?

Af en toe laat ik me daardoor verleiden, ja. Nu ben ik Op een dag ben je dood van Anouck Meier aan het lezen en dat resoneert wel.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Als kind was ik gefascineerd door Mary Poppins: ik wilde haar zíjn. En rond mijn 14e zag ik de theatervoorstelling Bernadetje van Alain Platel en Arne Sierens. Plots voelde ik heel sterk wat ik met mijn leven wilde aanvangen. Maar ook de sculpturen van Juan Muñoz in het Middelheimmuseum en de overzichtstentoonstelling van Louise Bourgeois in Parijs hebben me erg ontroerd.

Waarover zou u meer willen weten?

Ik zou heel graag het werk van alle grote filosofen in de diepte leren kennen. Dat zou veel rust en aanvaarding bieden.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Wezenlijk verbonden blijven met elkaar en de ander nooit als vanzelfsprekend beschouwen. Dat vraagt wat inzet, maar het loont.

Vindt u seks overschat?

De louter fysieke activiteit wel, de intimiteit zeker niet.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Sporten, wandelen, gezond eten, af en toe een rustdag, acupunctuur, fasciatherapie, bezoekjes aan de psycholoog… Mijn lichaam vraagt best wat onderhoud, wat aardig veel tijd en geld kost.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Niets is wat het lijkt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content