Cultuur De man die de naam Sportpaleis veranderde: ‘De jonge TikTokgeneratie zal die nieuwe naam snel omarmen’
Boeken Cindy Van Geldorp groeide op in armoede: 'Plots stond mama er alleen voor met drie kleine kinderen'
Cultuur Cultuur Schrijfster Stella Bergsma: ‘Alleen al dat ene orgasme maakt van Babygirl een feministische film’ De erotische film Babygirl maakt veel los, en dat zal niet alleen liggen aan de geweldige scènes tussen Nicole Kidman en Harris Dickinson. Wij gingen te rade bij de Nederlandse schrijfster-feministe Stella Bergsma.
Cultuur Cultuur Mohsin Abbas: 'Films als Scarface of Harry Potter hielpen me om een soort ego op te bouwen' is comedian. Hij nam deel aan De Slimste Mens ter Wereld en tourt nu met zijn debuutshow Moh?!
Boeken Boeken Oud-radiomaker, dichter en schrijver Bart Stouten: ‘Twijfels zijn noodzakelijk om iets te creëren’ ‘Ik twijfel vaak als ik schrijf’, zegt Bart Stouten. ‘Omdat ik dan uit mijn comfortzone moet treden. Het is alsof ik een steile berg aan het beklimmen ben.’
Boeken Boeken Een Amerikaanse draagmoeder getuigt: ‘Ik wil niet helemaal uit het leven van de baby verdwijnen’ Bijna twee jaar geleden kregen topdokter Guy T’Sjoen en zijn man een zoontje dankzij de hulp van een Amerikaanse draagmoeder. In het boek Twee papa’s vertellen hij en Knack-redactrice Ann Peuteman het verhaal van hun ongewone weg naar een heel gewoon gezin.
Cultuur Cultuur In memoriam Oliviero ‘Benetton’ Toscani (82): goed in controverse en beledigingen In een Italiaans ziekenhuis overleed Oliviero Toscani. Het Nederlandse blad De Groene Amsterdammer noemde de fotograaf met een hoge dunk van zichzelf en een mindere van de mensheid een ‘heerlijk zieke geest’.
Cultuur Cultuur In memoriam Willem van Kooten: de Nederlandse diskjockey die weigerde met mes en vork te spreken Op zijn golfresort in het Portugese Faro overleed de Nederlandse Willem van Kooten op zijn 83e. Zijn alter ego Joost den Draaijer gold ook bij ons als godfather van alle diskjockeys. De bezieler van piratenzender Radio Veronica bleek ook een lepe ondernemer.
Cultuur Cultuur Actrice Alice Toen, een meisje van 100: ‘Ik heb altijd zo veel verschillende dingen willen doen’ Soms moet je de dingen eerst spelen. Jaren geleden, op het podium van het Antwerpse Fakkeltheater, zag ik hoe ze een honderdjarige vrouw acteerde. Ze stond alleen op het podium en was die avond indrukwekkend. Vandaag hoeft ze geen eeuweling meer te spelen: ze is er een.
Cultuur Cultuur Schrijver Bart Van Loo: ‘Ik twijfel vooral over praktische zaken - past mijn hemd bij mijn broek?’ Waarover twijfelt Bart Van Loo?
Cultuur Cultuur Bart Van Loo maakt Stoute Schoenen-podcast: ‘Dit is mijn grote afscheid van de Bourgondiërs’ Auteur Bart Van Loo pakt uit met de Klara-podcast Stoute Schoenen. ‘Heerlijk om dit te mogen maken. Alsof ik even een alwetende tijdreiziger mag zijn.’
Cultuur Cultuur Radiofiguur Ruth Joos: ‘Ik mag dagelijks studeren, om vervolgens non-stop mondelinge examens af te leggen’ Ruth Joos is presentator van De Ochtend op VRT Radio 1.
Cultuur Cultuur Tv-maker Eric Goens: 'We lijken allemaal Alzheimer te hebben als het gaat over het klimaat' In een interview met De Zondag gaat televisiemaker Eric Goens in op de zaken die hem in het aflopende jaar emotioneerden. 'Wat me bang maakt? De bangmakerij. Van zodra er ook maar iets gebeurt, krijgen we pushmeldingen.'
Cultuur Cultuur Vrienden Paulien Cornelisse en Sam De Graeve: ‘Ik verkeerde in de waan dat ik The A-Team kon imiteren’ Zij zei ‘nee’ tegen hem, en dat was het begin van een hechte vriendschap. Een gesprek met cabaretière en schrijfster Paulien Cornelisse en uitgever en ex-televisiemaker Sam De Graeve over boeken, verwarde cavia’s en Japanse feministes die naar porno kijken.
Cultuur Cultuur In memoriam, de aanplakzuil: ‘De stadsreliek die overal bij was’ In geen enkel jaaroverzicht staat iets over het schielijk overlijden van de aanplakzuil, en dat is hoogst onterecht, vindt Knack-redacteur Stijn Tormans. Ze verdwijnen ongemerkt in het district Antwerpen, en ook daarbuiten.
Cultuur Cultuur Peter Van den Eede en Natali Broods over toxisch leiderschap: ‘Je mag al eens ontsporen, als er daarna weer liefde is’ Peter Van den Eede en Natali Broods maken al meer dan twintig jaar samen theater. In Opening Night, misschien wel dé voorstelling van het jaar, worstelt zij met de liefde en hij met zijn tekst. ‘Mensen zijn in de liefde wantrouwiger tegenover acteurs en actrices.’
Cultuur Cultuur Robert ‘Fly’ Vliegen (Kamp Waes): ‘Ik denk dat de grootste pacifisten militairen zijn die oorlog hebben meegemaakt' Robert Vliegen, die de tv-geschiedenis ingaat als ‘Fly’ in Kamp Waes, vond antwoorden op de grote levensvragen bij de chimpansees.
Bijgedachte | Cultuur Bijgedachte | Cultuur ‘Niets zo erg als een café zonder bier, maar een VRT zonder jaaroverzicht kan toch ook tellen’ Geen jaaroverzicht dit jaar op de VRT, er wordt bespaard aan de Reyerslaan. Het maakt redacteur Stijn Tormans nostalgisch. ‘Op het einde van de rit was ik altijd depressief van zo veel ellende, maar nu mis ik het.’
Cultuur Cultuur Dichter-zanger Andy Fierens: ‘Driekwart van de goede muziek die in Vlaanderen wordt gemaakt, wordt nooit gedraaid op de radio’ Dichter Andy Fierens blaast zijn groep Andy & the Androids nieuw leven in. ‘Mijn zoon is alvast wild enthousiast. Hij zei: "Eindelijk hoef ik me eens niet voor je te schamen, papa."’
Cultuur Cultuur Comedian Roosje Pertz: ‘X gaat eruit. Ik kan evengoed op de parking van mijn werk in een rioolput schreeuwen’ Roosje Pertz is comedian, leerkracht Nederlands en ICT-coördinator. Ze nam deel aan De slimste mens ter wereld op Play4.
Cultuur Cultuur Youtuber Timon Verbeeck: ‘Elke treinbegeleider is mens van het jaar. Zij krijgen zo veel shit over zich heen’ Timon Verbeeck is tiktokker en youtuber. Hij nam deel aan De slimste mens ter wereld op Play4 en schreef het jeugdboek Operatie T.O.I.L.E.T.
Cultuur Cultuur Zangeres Laurence Roothooft, weduwe van Tom Pintens: ‘Blijf niet te veel in je hoofd zitten’ Laurence Roothooft is actrice en zangeres. Zopas verscheen de plaat van Elders, het elektronische popproject met haar overleden partner Tom Pintens.
Boeken Boeken Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Ik voel me in België beter dan in Nederland’ De top 50 van beste Nederlandstalige boeken die Knack dit najaar publiceerde was duidelijk: literatuurminnend Vlaanderen houdt van Ilja Leonard Pfeijffer. De schrijver – geboren Nederlander, maar intussen een halve Italiaan – laat vanuit Genua weten dat de liefde wederzijds is. Al vindt hij het ook wel een beetje vreemd dat ook sommige Vlaamse toppolitici hem op handen dragen. ‘Mijn roman Alkibiades was juist bedoeld als een waarschuwing voor populisten.’
Cultuur Cultuur ‘Honderd jaar eenzaamheid’ op Netflix is vreemde, bezwerende, magische televisie Het literaire meesterwerk Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez heette een onverfilmbaar boek te zijn. De Netflix-adaptatie bewijst het tegendeel. In dit geval leidt magisch realisme tot bovennatuurlijk boeiende tv.
Cultuur Cultuur Radiostem Kawtar Ehlalouch: ‘Kerstavond? Totaal uitgeput een kerstfilm kijken en meteen in slaap vallen’ Kawtar Ehlalouch is radiopresentator op MNM. Ze maakte dit jaar Challas en de kost (VRT MAX) en is een van de presentatoren van De Warmste Week 2024.
Cultuur Cultuur Acteur Francisco Schuster: ‘Facebook is echt geen medium meer van mijn generatie’ Francisco Schuster is acteur en zanger. Hij was te zien in Groeien en bloeien en Francisco Desir (VRT1), en won The Masked Singer (VTM).
Cultuur Cultuur Kerstgesprek met Paul Jambers: ‘Ook op je 79e kun je nog vrij snel spieren opbouwen’ Paul Jambers is reportagemaker. Zijn film BDW Politiek Beest loopt nu in de zalen.
Cultuur Cultuur In memoriam Guido Henderickx (82): de regisseur die graag tegen de schenen schopte, het liefst in pittig Antwerps Regisseur Guido Henderickx is niet meer, de man die de film uit de Vlaamse klei trok. Dankzij hem mochten films ook duister zijn, want zijn we dat allemaal niet een beetje?
Cultuur Cultuur De Lage Landen van Arnout Hauben: ‘Nederland is nog veel meer gepolariseerd dan Vlaanderen’ Hoge kijkcijfers, een format dat vlot verkocht raakte in het buitenland en de meest prestigieuze Nederlandse televisieprijs: 2024 was een topjaar voor Arnout Hauben. Al is het niet al goud wat er blinkt en moest hij zijn productiehuis De chinezen downsizen.
Boeken Boeken Stefan Hertmans over mannenvriendschap: ‘Laten we eerlijk zijn, mannen zitten net iets eenvoudiger in elkaar dan vrouwen’ In de herfst van zijn carrière schreef Stefan Hertmans met Dius misschien wel zijn meest intieme roman. Knack sprak met de gelauwerde auteur over mannenvriendschap, kunst, lesgeven in tijden van woke, en de teloorgang van de natuur. ‘Het klimaatprobleem oplossen zal, helaas, niet meer met democratische middelen lukken.’
Politiek Politiek 'De VRT is ziek': CEO Frederik Delaplace onder vuur in Vlaams Parlement Volgens de gedelegeerd bestuurder van VRT, Frederik Delaplace, is de voorbije weken een verkeerd beeld geschetst van de openbare omroep. Hij klaagde in het Vlaams Parlement 'stemmingmakerij' aan. Zijn uitleg was niet van aard om de kritiek van meerderheid en oppositie te sussen.
Cultuur Cultuur Historicus Lode Wils (95) overleden: dé specialist van de Vlaamse beweging Historicus Lode Wils, vooral bekend voor zijn werk rond de Vlaamse beweging, is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de krant De Standaard en de KU Leuven bevestigt het nieuws.
Cultuur Cultuur Oud-treinbegeleider en dichter Jan Ducheyne: ‘Er staat een jonge generatie op die woke allemaal weer relativeert en ermee lacht. Net als ik’ Jan Ducheyne is een fenomeen. Ooit was hij de grappigste treinbegeleider van het land, vandaag is hij fulltime dichter. En hopman van de groep Noodzakelijk Kwaad. ‘“Onthoud één ding heel goed", zei Simon Vinkenoog me. "Je hebt maar één leven. En hoe langer je iets doet, hoe meer de mensen zullen zeggen: Dat is wat hij doet."’
Boeken Boeken Tips van de boekenjuf: ‘Beste ouders, koop nooit zomaar een prachtig boek voor je kind’ Hoe kies je een kinderboek waar je zoon of dochter gegarandeerd wild van is? ‘Dat kun je helemaal niet’, zegt boekenjuf Jesse Van de Kerckhove. ‘Zoek samen met je kind een boek uit, lees voor en bovenal: praat erover.’
Boeken Boeken De twijfels van Stefan van den Broeck: ‘Het was lang mijn ambitie om als schrijver van mijn pen te leven’ ‘Ik wil op literair vlak mijn eigen gang kunnen gaan’, zegt auteur Stefan van den Broeck.
Boeken Boeken De Leraarskamer van Knack: ‘Dit zijn de boeken die je kind doen lezen’ Welk boek geeft een kind zin in lezen? We vroegen enkele cadeautips aan de leerkrachten uit De Leraarskamer van Knack.
Technologie Technologie ‘Titanic 2’: is AI een bedreiging voor Hollywood? AI-beelden worden al volop gebruikt om mensen in de val te lokken met ergerlijke clickbait over ‘nieuwe films’ die helemaal niet bestaan.
Gezondheid Gezondheid De wetenschap achter vet: het is een wonder dat vrouwen kunnen afvallen Biochemicus en ervaringsdeskundige Sylvia Tara schreef een bijzonder leerrijk boek over vet. We zien het volgens haar helaas nog als onze grote vijand, terwijl het dat niet is. Misschien heeft de natuur wel goede redenen om ons vet te houden, ondanks al onze pogingen om het te verwijderen? Een fragment.
Boeken Boeken In de coulissen van de loge: ‘De vrijmetselarij moet de geheimhouding laten varen’ In Hoe ruw is de steen? neemt auteur Rudolf Hecke u mee in de verborgen wereld van de logetempel, de ‘vochtige kamer’ en het leven van stille en minder stille maçons. Een voorpublicatie.
Boeken Boeken Uschi Cop na de controverse over Joe Speedboot: ‘Vrouwen worden weer openlijk gekleineerd en belachelijk gemaakt’ Het bewieroken van vrouwonvriendelijke romans moeten we niet langer tolereren, meent schrijfster Uschi Cop, want boeken zijn echt niet zo onschuldig als velen denken.
Cultuur Cultuur Jong talent: Oskar De Roover (28) ontwerpt objecten met gerecupereerde natuursteen ‘Elk jaar belanden er tonnen natuursteen op de afvalberg. Dat is zonde, want dat materiaal is miljoenen jaren oud en heeft een enorme natuurlijke schoonheid’, zegt interieurarchitect en ontwerper Oskar De Roover. ‘Ik kon het niet aanzien dat het zomaar wordt weggegooid, dus ben ik op een dag natuursteen beginnen te recupereren. Al gauw had ik, zonder precies te weten wat ik ermee zou doen, meer dan drie ton verzameld.’ Tegenwoordig ontwerpt De Roover er nieuwe objecten mee.
Boeken Boeken ‘Mensen zijn geen blanco vellen papier: emoties spelen altijd een rol’: professor Will Tiemeijer over de clash tussen emotie en ratio in de boeken van Zadie Smith In de roman Charlatan werpt Zadie Smith haar blik op de zaak-Tichborne, die het 19e-eeuwse Engeland in haar greep hield. Een fraudeur wist massa’s mensen te overtuigen door in te spelen op het buikgevoel. Waarom wint emotie het zo vaak van feiten?
Boeken Boeken Will-Limba Moleka wil jongeren weer warm maken voor boeken : ‘Iedereen verdient een held in wie ze zichzelf herkennen’ ‘Boeken saai? Dat dacht ik vroeger ook’, zegt de Antwerpse Will-Limba Moleka (25), schrijver, illustrator en leescoach met Congolese roots. Maar met zijn debuutroman en verschillende leesbevorderende initiatieven heeft hij een missie: jongeren opnieuw laten ontdekken hoe leuk lezen kan zijn.
Cultuur Cultuur Waarover twijfelt cabaretier en zanger Mich Walschaerts? ‘Vroeger vond ik dat alles vanzelf moest gaan. Ik surfte mee met alles wat voorbijkwam. Hoe gemakkelijker het ging, hoe beter. Als ik er moeite voor moest voor doen, liet ik het gaan. Zo heb ik kostbare dingen verloren: sommige relaties, bijvoorbeeld, zou ik vandaag anders aanpakken. Door ouder te worden en ook door kinderen …
Cultuur Cultuur Regisseur Fien Troch: ‘Ik leef meer vanuit het idee: eerst knoeien, dan ontdekken hoe het werkt’ Fien Troch is filmmaker. Ze was onlangs te zien in Waarom wachten, te herbekijken op VRT MAX.
Cultuur Cultuur In memoriam Daniel Spoerri: de Zwitserse kunstenaar die beroemd werd door zijn tableaus met dubbele bodem In Wenen overleed Daniel Spoerri op zijn 94e. De kunstenaar werd beroemd door zijn tableaux pièges of tableaus met dubbele bodem, meestal restanten van een etentje – vuile borden, bestek, pannen, tot en met halfvolle asbakken – geplakt op een houten kader. Eens iets anders dan Broodthaers’ pot mosselen.
Boeken Boeken Voorpublicatie 'De wereld van Clovis': Merovingische bijen voor een Franse keizer In 'De wereld van Clovis' (Ertsberg) neemt historicus Jeroen Wijnendaele de lezer mee in het kielzog van Frankische krijgers, Romeinse schrijvers en Gallische heiligen. We leren hoe een obscure jongeman genaamd Clovis erin slaagde op amper één generatie tijd met bloed en staal een nieuw domein te verwerven van de Noordzee tot de Pyreneeën. Wij bieden u hier een fragment aan.