Cultuur Dichter-zanger Andy Fierens: ‘Driekwart van de goede muziek die in Vlaanderen wordt gemaakt, wordt nooit gedraaid op de radio’
Cultuur Comedian Roosje Pertz: ‘X gaat eruit. Ik kan evengoed op de parking van mijn werk in een rioolput schreeuwen’
Cultuur Youtuber Timon Verbeeck: ‘Elke treinbegeleider is mens van het jaar. Zij krijgen zo veel shit over zich heen’
Cultuur Cultuur ‘Honderd jaar eenzaamheid’ op Netflix is vreemde, bezwerende, magische televisie Het literaire meesterwerk Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez heette een onverfilmbaar boek te zijn. De Netflix-adaptatie bewijst het tegendeel. In dit geval leidt magisch realisme tot bovennatuurlijk boeiende tv.
Cultuur Cultuur Radiostem Kawtar Ehlalouch: ‘Kerstavond? Totaal uitgeput een kerstfilm kijken en meteen in slaap vallen’ Kawtar Ehlalouch is radiopresentator op MNM. Ze maakte dit jaar Challas en de kost (VRT MAX) en is een van de presentatoren van De Warmste Week 2024.
Cultuur Cultuur Acteur Francisco Schuster: ‘Facebook is echt geen medium meer van mijn generatie’ Francisco Schuster is acteur en zanger. Hij was te zien in Groeien en bloeien en Francisco Desir (VRT1), en won The Masked Singer (VTM).
Cultuur Cultuur Kerstgesprek met Paul Jambers: ‘Ook op je 79e kun je nog vrij snel spieren opbouwen’ Paul Jambers is reportagemaker. Zijn film BDW Politiek Beest loopt nu in de zalen.
Cultuur Cultuur In memoriam Guido Henderickx (82): de regisseur die graag tegen de schenen schopte, het liefst in pittig Antwerps Regisseur Guido Henderickx is niet meer, de man die de film uit de Vlaamse klei trok. Dankzij hem mochten films ook duister zijn, want zijn we dat allemaal niet een beetje?
Cultuur Cultuur De Lage Landen van Arnout Hauben: ‘Nederland is nog veel meer gepolariseerd dan Vlaanderen’ Hoge kijkcijfers, een format dat vlot verkocht raakte in het buitenland en de meest prestigieuze Nederlandse televisieprijs: 2024 was een topjaar voor Arnout Hauben. Al is het niet al goud wat er blinkt en moest hij zijn productiehuis De chinezen downsizen.
Boeken Boeken Stefan Hertmans over mannenvriendschap: ‘Laten we eerlijk zijn, mannen zitten net iets eenvoudiger in elkaar dan vrouwen’ In de herfst van zijn carrière schreef Stefan Hertmans met Dius misschien wel zijn meest intieme roman. Knack sprak met de gelauwerde auteur over mannenvriendschap, kunst, lesgeven in tijden van woke, en de teloorgang van de natuur. ‘Het klimaatprobleem oplossen zal, helaas, niet meer met democratische middelen lukken.’
Politiek Politiek 'De VRT is ziek': CEO Frederik Delaplace onder vuur in Vlaams Parlement Volgens de gedelegeerd bestuurder van VRT, Frederik Delaplace, is de voorbije weken een verkeerd beeld geschetst van de openbare omroep. Hij klaagde in het Vlaams Parlement 'stemmingmakerij' aan. Zijn uitleg was niet van aard om de kritiek van meerderheid en oppositie te sussen.
Cultuur Cultuur Historicus Lode Wils (95) overleden: dé specialist van de Vlaamse beweging Historicus Lode Wils, vooral bekend voor zijn werk rond de Vlaamse beweging, is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de krant De Standaard en de KU Leuven bevestigt het nieuws.
Cultuur Cultuur Oud-treinbegeleider en dichter Jan Ducheyne: ‘Er staat een jonge generatie op die woke allemaal weer relativeert en ermee lacht. Net als ik’ Jan Ducheyne is een fenomeen. Ooit was hij de grappigste treinbegeleider van het land, vandaag is hij fulltime dichter. En hopman van de groep Noodzakelijk Kwaad. ‘“Onthoud één ding heel goed", zei Simon Vinkenoog me. "Je hebt maar één leven. En hoe langer je iets doet, hoe meer de mensen zullen zeggen: Dat is wat hij doet."’
Boeken Boeken Tips van de boekenjuf: ‘Beste ouders, koop nooit zomaar een prachtig boek voor je kind’ Hoe kies je een kinderboek waar je zoon of dochter gegarandeerd wild van is? ‘Dat kun je helemaal niet’, zegt boekenjuf Jesse Van de Kerckhove. ‘Zoek samen met je kind een boek uit, lees voor en bovenal: praat erover.’
Boeken Boeken De twijfels van Stefan van den Broeck: ‘Het was lang mijn ambitie om als schrijver van mijn pen te leven’ ‘Ik wil op literair vlak mijn eigen gang kunnen gaan’, zegt auteur Stefan van den Broeck.
Boeken Boeken De Leraarskamer van Knack: ‘Dit zijn de boeken die je kind doen lezen’ Welk boek geeft een kind zin in lezen? We vroegen enkele cadeautips aan de leerkrachten uit De Leraarskamer van Knack.
Technologie Technologie ‘Titanic 2’: is AI een bedreiging voor Hollywood? AI-beelden worden al volop gebruikt om mensen in de val te lokken met ergerlijke clickbait over ‘nieuwe films’ die helemaal niet bestaan.
Gezondheid Gezondheid De wetenschap achter vet: het is een wonder dat vrouwen kunnen afvallen Biochemicus en ervaringsdeskundige Sylvia Tara schreef een bijzonder leerrijk boek over vet. We zien het volgens haar helaas nog als onze grote vijand, terwijl het dat niet is. Misschien heeft de natuur wel goede redenen om ons vet te houden, ondanks al onze pogingen om het te verwijderen? Een fragment.
Boeken Boeken In de coulissen van de loge: ‘De vrijmetselarij moet de geheimhouding laten varen’ In Hoe ruw is de steen? neemt auteur Rudolf Hecke u mee in de verborgen wereld van de logetempel, de ‘vochtige kamer’ en het leven van stille en minder stille maçons. Een voorpublicatie.
Boeken Boeken Uschi Cop na de controverse over Joe Speedboot: ‘Vrouwen worden weer openlijk gekleineerd en belachelijk gemaakt’ Het bewieroken van vrouwonvriendelijke romans moeten we niet langer tolereren, meent schrijfster Uschi Cop, want boeken zijn echt niet zo onschuldig als velen denken.
Cultuur Cultuur Jong talent: Oskar De Roover (28) ontwerpt objecten met gerecupereerde natuursteen ‘Elk jaar belanden er tonnen natuursteen op de afvalberg. Dat is zonde, want dat materiaal is miljoenen jaren oud en heeft een enorme natuurlijke schoonheid’, zegt interieurarchitect en ontwerper Oskar De Roover. ‘Ik kon het niet aanzien dat het zomaar wordt weggegooid, dus ben ik op een dag natuursteen beginnen te recupereren. Al gauw had ik, zonder precies te weten wat ik ermee zou doen, meer dan drie ton verzameld.’ Tegenwoordig ontwerpt De Roover er nieuwe objecten mee.
Boeken Boeken ‘Mensen zijn geen blanco vellen papier: emoties spelen altijd een rol’: professor Will Tiemeijer over de clash tussen emotie en ratio in de boeken van Zadie Smith In de roman Charlatan werpt Zadie Smith haar blik op de zaak-Tichborne, die het 19e-eeuwse Engeland in haar greep hield. Een fraudeur wist massa’s mensen te overtuigen door in te spelen op het buikgevoel. Waarom wint emotie het zo vaak van feiten?
Boeken Boeken Will-Limba Moleka wil jongeren weer warm maken voor boeken : ‘Iedereen verdient een held in wie ze zichzelf herkennen’ ‘Boeken saai? Dat dacht ik vroeger ook’, zegt de Antwerpse Will-Limba Moleka (25), schrijver, illustrator en leescoach met Congolese roots. Maar met zijn debuutroman en verschillende leesbevorderende initiatieven heeft hij een missie: jongeren opnieuw laten ontdekken hoe leuk lezen kan zijn.
Cultuur Cultuur Waarover twijfelt cabaretier en zanger Mich Walschaerts? ‘Vroeger vond ik dat alles vanzelf moest gaan. Ik surfte mee met alles wat voorbijkwam. Hoe gemakkelijker het ging, hoe beter. Als ik er moeite voor moest voor doen, liet ik het gaan. Zo heb ik kostbare dingen verloren: sommige relaties, bijvoorbeeld, zou ik vandaag anders aanpakken. Door ouder te worden en ook door kinderen …
Cultuur Cultuur Regisseur Fien Troch: ‘Ik leef meer vanuit het idee: eerst knoeien, dan ontdekken hoe het werkt’ Fien Troch is filmmaker. Ze was onlangs te zien in Waarom wachten, te herbekijken op VRT MAX.
Cultuur Cultuur In memoriam Daniel Spoerri: de Zwitserse kunstenaar die beroemd werd door zijn tableaus met dubbele bodem In Wenen overleed Daniel Spoerri op zijn 94e. De kunstenaar werd beroemd door zijn tableaux pièges of tableaus met dubbele bodem, meestal restanten van een etentje – vuile borden, bestek, pannen, tot en met halfvolle asbakken – geplakt op een houten kader. Eens iets anders dan Broodthaers’ pot mosselen.
Boeken Boeken Voorpublicatie 'De wereld van Clovis': Merovingische bijen voor een Franse keizer In 'De wereld van Clovis' (Ertsberg) neemt historicus Jeroen Wijnendaele de lezer mee in het kielzog van Frankische krijgers, Romeinse schrijvers en Gallische heiligen. We leren hoe een obscure jongeman genaamd Clovis erin slaagde op amper één generatie tijd met bloed en staal een nieuw domein te verwerven van de Noordzee tot de Pyreneeën. Wij bieden u hier een fragment aan.
Cultuur Cultuur Zangeres IKRAAAN: 'Toen ik te horen kreeg dat ik autisme heb, was dat voor mij een opluchting' Zangeres Ikraan Mohamed Haji (26), bekend als IKRAAAN, laat zich niet in een hokje duwen. Haar muziek is een persoonlijke uitlaatklep maar evengoed een spiegel voor de maatschappij. ‘Ik heb vaak het gevoel dat anderen een spel aan het spelen zijn waarvan ik de regels niet begrijp.’
Cultuur Cultuur Ontwerper Kristof Van Brussel over zijn twijfels: ‘Vandaag trek ik me niets meer aan van alle misgunners en haters’ ‘Ik heb nooit graag gestudeerd’, zegt Kristof Van Brussel. ‘Ik heb zelfs een minderwaardigheidscomplex overgehouden aan mijn schooltijd.’
Wereld Wereld Déjà vu: welke invloed hebben celebrity’s op de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Ondanks de steun van grote sterren als Taylor Swift en Beyoncé, heeft Kamala Harris de Amerikaanse verkiezingen verloren. Helpt steun van celebrity’s? Of branden zij hun vingers aan publieke politieke voorkeuren?
Cultuur Cultuur Hoe muziek mensen helpt: ‘Muziek kan een sleutel zijn tot verborgen gevoelens’ Wat kan neoklassiek betekenen voor depressieve mensen? Op welke manier kunnen ritme en zang alzheimer- en parkinsonpatiënten meer levenskwaliteit bieden? Wetenschappers verwerven steeds meer inzichten in hoe muziek de mens kan helpen.
Cultuur Cultuur Laura Tesoro: ‘Een aantal zelfhulpboeken hebben me geholpen om mezelf terug te vinden’ Laura Tesoro is zangeres en presentatrice. Ze maakte de docu Laura Tesoro: Meer dan een droom, nu te zien op VTM GO.
Cultuur Cultuur Kunstenaar Peter Morrens: ‘Ik probeer door humor mensen te laten twijfelen’ ‘Over één ding heb ik nooit getwijfeld in mijn leven: ik wilde altijd kunstenaar worden’, zegt Peter Morrens.
Boeken Boeken Van beatmis tot herbestemming: hoe brengen we weer schwung in de kerk? In De geuren van de kathedraal, het vierde Time to Read-actieboek, schetst Wendy Wauters het beeld van de laatmiddeleeuwse kerk als een drukke, altijd bruisende ontmoetingsplek voor mensen van de meest diverse pluimage. Kan die zo levendige kerk van toen de soms al te doodse kerk van vandaag inspireren?
Cultuur Cultuur Tatjana Huong Henderieckx omarmt trage én ethische fotografie: ‘Ik wil tonen dat de wereld gewoon supermooi is’ Fotograaf Tatjana Huong Henderieckx (29) gebruikt haar camera als toegang tot de wereld en legt verhalen vast die vaak onzichtbaar blijven in de media. Ze omarmt de traagheid van authentieke connecties en staat stil bij de gevolgen van elke foto. ‘Op elke reis denk ik: is dit wel het verhaal dat ik hoor te vertellen?’
Boeken Boeken Saskia De Coster over haar roman 'Wij en ik': ‘Het gezin is een soort zelfgebouwde gevangenis’ In de roman Wij en ik, het derde boek van onze Time to Read-actie, beschrijft Saskia De Coster de ondergang van een Vlaams gezin. ‘Ik wist al als kind: in deze structuur pas ik niet.’
Cultuur Cultuur Sien Wynants (Willy): ‘Ik word gek van alle ouders die de behoefte voelen om een opvoedingsboek te schrijven’ Sien Wynants is radiopresentatrice bij Willy. Tot 2022 was ze Ketnet-wrapster.
Cultuur Cultuur Een solo tegen stereotypes: contrabassiste Alice Loparic en haar reis door de mannelijke jazzwereld Alice Loparic is een van de twee vrouwelijke contrabassisten die aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel studeren. ‘De wereld van jazz is heel mannelijk. In de jury’s zetelen altijd oude, witte mannen.’
Cultuur Cultuur Werken van Andy Warhol gestolen uit Nederlandse galerij Twee werken van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol zijn gestolen uit een kunstgalerij in het Nederlandse Oisterwijk. Donderdagnacht vond daar een enorme explosie plaats, waarna dieven vier werken uit de serie 'Reigning Queens' hebben geprobeerd mee te nemen, meldt een woordvoerster van de galerij. Uiteindelijk is het ze alleen gelukt om de portretten van de Britse koningin Elizabeth en koningin Margrethe van Denemarken te ontvreemden.
Cultuur Cultuur Waarover twijfelt dichter David Troch? ‘Nooit meer een marathon, zwoer ik. Maar die belofte hield niet stand’ ‘Twaalf jaar geleden keek ik uit naar mijn eerste marathon’, vertelt David Troch. ‘Om te vieren dat ik een kwarteeuw aan atletiek deed, wilde ik iets nieuws uitproberen. Polsstokspringen was te hoog gegrepen, dus werd het de marathon van Antwerpen. Ik had er hard voor getraind. ‘Alles liep goed en ik zette een redelijke tijd …
Opinie | Uschi Cop Opinie | Uschi Cop 'Slutshaming als grote literatuur? "Joe Speedboot" verkiezen tot beste Nederlandstalige roman is een gemiste kans' 'Keer op keer worden vrouwonvriendelijke en euro-centristische boeken vooruit geschoven als de crème de la crème van de literatuur', vindt schrijver en literair curator Uschi Cop. Ze is verbaasd dat 'Joe Speedboot' als beste boek verkozen werd in het kader van het Time ro Read-project van Knack. 'Ik pleit niet voor het cancelen van Joe Speedboot of voor het censureren van literatuur. Ik pleit voor het kritisch lezen en herlezen, het bespreekbaar maken van bepaalde stereotyperingen in geliefde literaire werken.'
Cultuur Cultuur In memoriam Herman Selleslags: ‘De sixties konden saai zijn in het tamme Vlaanderen, maar niet op zijn foto’s’ Dit weekend stierf de Belgische fotograaf Herman Selleslags, hij koos voor euthanasie. Selleslags fotografeerde zowat alle groten der aarde, en ‘zelfs de Ramones waren niet bestand tegen zijn ontwapenende Antwerpse flair’, schrijft Knack-journalist Stijn Tormans.
Cultuur Cultuur Walter Grootaers: ‘De prille verliefdheid is een extreme vorm van egoïsme’ Zopas verschenen van Walter Grootaers het nieuwe album Optimisten blues en zijn autobiografie Geen zonde van de tijd.
Boeken Boeken Wekelijks een halfuurtje lezen op school: ‘Jongeren wéten dat al die schermtijd niet goed voor hen is’ Onze uitnodiging om schermtijd wat vaker in te ruilen voor leestijd viel in het Atheneum Vijverbeek niet op een koude steen. Leerlingen worden er uitgenodigd om zich elke donderdagmiddag een halfuurtje te verdiepen in een roman. Knack was welkom om samen met hen van de stilte te genieten.
Boeken Boeken Filosofe Tinneke Beeckman: ‘Verontwaardiging kan gevaarlijk zijn. Iemand is het, en je vraagt je meteen af of jij het ook niet moet zijn’ In Ken jezelf, het tweede boek uit onze Time to Read-actie, zoekt filosofe Tinneke Beeckman naar antwoorden op een vijftigtal zeer uiteenlopende vragen. Zoals: waarom is er vandaag zo veel verontwaardiging? Betekent het misschien dat we rechtvaardigheid steeds belangrijker vinden? Helaas.
Gezondheid Gezondheid Arrogant en buitensporige nood aan bevestiging: zo herken je een narcist. In haar boek Narcistisch misbruik in de liefde beantwoordt auteur en autoriteit op het gebied van narcisme Mjon van Oers vijftig vragen over (leven met) narcisten. Knack biedt u graag drie vragen en antwoorden aan. Hoe herken je een narcist, wat zijn typisch narcistische eigenschappen, en wat is het verschil tussen een psychopaat, een sociopaat en een narcist?
Cultuur Cultuur Kunstenaar Kris Fierens: ‘Ik ben nooit over iets van gedachte veranderd, maar ik ben wel van milieu veranderd’ ‘Ik ben nooit over iets van gedachte veranderd’, zegt Kris Fierens. ‘Maar ik ben wel van milieu veranderd. Ik ben opgegroeid in het Koningshof van de jaren zestig. Dat is een villawijk ten noorden van Antwerpen, naast ’s Gravenwezel. Het is de bakermat van het Vlaams Blok. Het is wellicht geen toeval dat Vlaams Belang-kopman …
Cultuur Cultuur Regisseur Leonardo van Dijl (Julie Zwijgt) wint Jo Röpcke Award van Knack Focus Leonardo van Dijl, regisseur van de film 'Julie zwijgt', heeft de Jo Röpcke Award 2024 gewonnen. De jaarlijkse filmprijs van het weekblad Knack wordt uitgereikt aan een filmmaker die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Vlaamse film. Van Dijl, geboren in 1991, kreeg de prijs voor zijn langspeelfilmdebuut, een psychodrama over een jonge tennisster die zwijgt nadat haar coach in opspraak is gekomen.