Comité P. onderzoekt ‘vernederende’ controle acteur Zouzou Ben Chikha
Het Comité P. zal onderzoeken op welke basis de fouillering van acteur Zouzou Ben Chikha gebeurde en of de Gentse politie de acteur met voldoende respect behandeld heeft.
De Gentse politie laat het Comité P. onderzoeken op welke basis de fouillering van acteur Zouzou Ben Chikha gebeurde en of haar politiepersoneel de acteur zondagnamiddag met voldoende respect behandeld heeft. De politie verduidelijkt dat de controle gebeurde in het kader van een STROP-actie.
‘De politieploeg in burgerkledij observeerde vanuit een anoniem voertuig Ben Chikha zonder te weten dat hij acteur was’, verduidelijkt woordvoerder Manuel Gonzalez de context.
Regen
De politie verduidelijkt dat haar team er ervaring mee heeft dat zaken soms weggestopt worden in kousen, vandaar de vraag om die ook uit te doen. ‘Volgens de politiemensen verliep de controle niet optimaal en gooide de betrokkene zijn spullen op de grond. De politieagenten stellen dat op geen enkel ogenblik de man in de regen heeft gestaan en ook zijn goederen niet in de regen werden gezet. De vraag is dus op welke basis het fouilleren in al haar aspecten gebeurde en of men dit al dan niet op een droge en discrete plek gedaan heeft.’
Een andere belangrijke vraag is of de politiemensen met voldoende respect Chikha behandeld hebben, van in het begin tot het einde, en of ze begrip getoond hebben voor de frustratie die iemand kan hebben wanneer hij gecontroleerd wordt en of ze voldoende gecommuniceerd hebben om duiding te geven bij hun optreden, zegt de politie. ‘We hebben in elk geval begrip voor de onvrede van de acteur’, klinkt het.
Veilige stad
Het Comité P. zal de zaak nu onderzoeken. ‘De Gentse politie is alvast van mening dat dit niks te maken heeft met de terroristische dreiging of verhoogde zenuwachtigheid gezien het gaat over politiemedewerkers belast met een actie in burgerkledij’, verduidelijkt woordvoerder Gonzalez nog.
Het gebeurt inderdaad dat er mensen gecontroleerd worden op basis van een politionele redenering, waarvan achteraf blijkt dat de gecontroleerde persoon niks verkeerds gedaan heeft
Op de vraag of er gelijkenissen zijn met andere incidenten, is het niet evident om te antwoorden, aldus nog de politie. ‘Wel ging het telkens om collega’s met veel ervaring op het terrein. Het is nodig dat men als politie ook communiceert vanuit de belevenis van de persoon die gecontroleerd wordt en veel verantwoording aflegt over het waarom van de controle en daardoor begrip voor de controle solliciteert.’
Controles zijn en blijven nodig voor een veilige Gentse stad en het gebeurt inderdaad dat er mensen gecontroleerd worden op basis van een politionele redenering, waarvan achteraf blijkt dat de gecontroleerde persoon niks verkeerds gedaan heeft, verduidelijkt de politie nog. ‘Het is een moeilijk evenwicht tussen die controles doen en omgaan met de impact op de ervaring van mensen die gecontroleerd worden.’ (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier