Comité I: ‘We starten nieuw onderzoek naar Belgische inlichtingendiensten’
Het Comité I, dat de Belgische inlichtingendiensten controleert, start een onderzoek naar de informatiepositie en werking van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV naar aanleiding van de terreuraanslagen in Parijs.
Dat bevestigt het Comité I, dat werkt in opdracht van het parlement en de regering, aan MO*.
Al snel na de terreuraanslagen in Parijs werd duidelijk dat er een belangrijke link is met België. Het gerechtelijk onderzoek spitst zich onder meer toe op individuen uit Sint-Jans-Molenbeek en Brussel. Eerder op de dag werd een politieactie uitgevoerd in Molenbeek, waarbij minstens één arrestatie werd verricht.
Verschillende buitenlandse media vragen zich af of de Belgische veiligheidsdiensten de aanslagen hadden moeten zien aankomen. Ondertussen wordt Molenbeek zelfs al de ‘hoofdstad van het Islamitische extremisme’ genoemd. “We gaan snel een nieuw onderzoek starten naar de informatiepositie van de twee Belgische inlichtingendiensten”, bevestigt het Comité I aan MO*. “Over de belangrijkste vragen die we daarin willen onderzoeken, kunnen we ons nu nog niet uitspreken. We zullen erop letten de terrorismeonderzoeken door de Staatsveiligheid en de ADIV niet te hinderen. Wel is het onze bedoeling om na te gaan hoe het systeem heeft gewerkt.”
Het Comité I neemt zelf het initiatief voor het nieuwe onderzoek. In principe kunnen ook de ministers van Justitie en Defensie, of de voorzitter van de begeleidingscommissie van het Comité I, een onderzoek laten opstarten. “Moesten er vanuit die hoek nog bijkomende vragen komen, kunnen we het onderzoeksonderwerp nog aanpassen.”
Meer doen
Eerder op de dag vroeg kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) al een grondig onderzoek van Comité I en Comité P naar de Belgische link met de terreuraanslagen in Parijs. “Om de veiligheid van onze burgers maximaal te garanderen is er een grondig onderzoek nodig van Comité P en I”, aldus het Kamerlid. “De Belgische link met de verwoestende terreuraanslagen moet tot op het bot worden onderzocht. Er rijzen veel vragen over het feit dat enkele daders of betrokkenen opereerden vanuit Brussel”.
Hij pleit voor een versterking van de inlichtingendiensten. “Blijkbaar bleven de terroristen onder de radar van de inlichingen- en politiediensten. De vraag is of we meer hadden kunnen doen dan vandaag”, zegt Van Hecke. Volgens hem moeten beide comités daarom nagaan welke kennis al dan niet aanwezig was bij de verschillende diensten en of die gegevens werden uitgewisseld, zowel intern als met andere landen. “Voor Groen is het prioritair dat de veiligheids- en politiediensten performant samenwerken. Een snel en grondig onderzoek is noodzakelijk”, gaat Van Hecke voort.
Hij wijst erop dat het de verantwoordelijkheid is van de regering om ervoor te zorgen dat de analyse van de dreiging nauwkeurig en volledig gebeurt. Groen herhaalt zijn oproep dat een versterking van de veiligheidsdiensten essentieel is. (Belga/MVM)
Aanslagen Parijs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier