Chronologie van de dag na de aanslagen
Een overzicht van de gebeurtenissen een dag na de aanslagen in Brussel.
Volg al het nieuws via deze Live
06.00 uur: De aanslagen die Brussel dinsdag compleet hebben lamgelegd, overheersen woensdag de hoofdartikels en de voorpagina’s van de Vlaamse kranten. Zowat iedereen schrijft dat de aanslagen eigenlijk voorspeld waren, maar de verontwaardiging en afkeur zijn ook algemeen. Voorts stellen de columnisten talrijke maatregelen voor om de strijd tegen het terrorisme voort te zetten.
06.30: De ochtendspits voor de treinen verloopt woensdagochtend normaal. “Reizigers die in een van de grote Brusselse stations moeten afstappen, komen wel beter goed op tijd in verband met de veiligheidschecks”, zegt Thomas Baeken van spoorwegnetbeheerder Infrabel.
08.15 u: Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) spreekt van “ongeveer 31 doden” en bijna 260 gewonden na de aanslagen in Brussel. Dat zegt ze in De Ochtend op Radio 1. De officiële cijfers variëren nog steeds omdat niet iedereen geïdentificeerd is. Het zal nog een hele klus worden om alle slachtoffers te identificeren.
09.00 uur: het Brusselse treinverkeer is ook de dag na de aanslagen hervat, al zijn niet alle stations open en worden de beperkte ingangen erg streng bewaakt.
Ook de winkels openen weer hun deuren, verwacht handelsfederatie Comeos. De overheid heeft geen sluiting van de winkels bevolen na de aanslagen van dinsdag. “De meeste winkels zullen open zijn. De scholen zijn open. Men probeert het dagelijkse leven te hernemen. Maar het blijft natuurlijk een individuele beslissing van de handelaar om al dan niet te openen”, zegt Marieke Huion van Comeos.
10.00 uur: het dreigingsniveau staat voorlopig nog steeds op niveau 4. Het OCAD, dat instaat voor de dreigingsanalyse, werkt momenteel nog volop aan een nieuwe evaluatie, zo klinkt het omstreeks 10 uur op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).
10.30 uur: de zelfmoordterroristen die zichzelf dinsdagochtend opbliezen op Brussels Airport, zijn volgens de Franstalige omroep RTBF geïdentificeerd als de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui. Dat vernam de omroep bij politiebronnen. De twee broers, gekende delinquenten, werden gezocht voor hun banden met de terreurcel die betrokken was bij de aanslagen van 13 november in Parijs, klinkt het.
In de opvangcentra in Zaventem, Peutie en Leuven hebben in totaal ongeveer 1.200 mensen de nacht doorgebracht. Dat meldt het Rode Kruis-Vlaanderen.
10.45 uur: Ruim 5.000 mensen hebben op de website ikbenveilig.be aan familie en vrienden laten weten dat ze veilig en wel waren na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro. De website wordt afgesloten.
11.00 uur: Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft dinsdag meer dan 10.000 oproepen gekregen via het noodnummer 1771. Ongeveer 110 operatoren, onder wie medewerkers van het Rode Kruis, werden ingeschakeld om die telefoontjes te beantwoorden
Ook woensdag blijft het Brusselse Beursplein een gedenkplaats voor de slachtoffers van de aanslagen. Naast de troost zoekende mensen zijn er ook tientallen internationale cameraploegen. Het Beursplein werd dinsdag na de aanslagen spontaan omgetoverd tot een plek van solidariteit waar mensen in krijt hoopvolle boodschappen op de grond schreven.
De terreuraanslagen zullen ook een economische prijs hebben voor ons land: Japanse reisorganisatoren gelasten hun reizen naar Belgische bestemmingen af
Franstalige media melden dat Najim Laachraoui, de derde persoon die betrokken zou zijn bij de aanslagen dinsdag op de luchthaven van Zaventem, woensdagvoormiddag zou zijn opgepakt in Anderlecht. Maar de woordvoerster van de politiezone Zuid kan dat niet bevestigen aan Belga. De persconferentie van het federaal parket om 13.00 uur moet duidelijkheid brengen.
De terreuraanslagen zullen ook een economische prijs hebben voor ons land: Japanse reisorganisatoren gelasten hun reizen naar Belgische bestemmingen af na de terreuraanslagen van dinsdag in Zaventem en Brussel
Ook op dag twee van de nationale tragedie zijn er weer verschillende bommeldingen: in Antwerpen is bijvoorbeeld woensdagochtend de drukke Bredabaan een tijd in beide richtingen afgesloten omdat er een verdacht pakket gemeld was ter hoogte van het districtshuis van Merksem.
Via de sociaalnetwerksite Facebook worden de komende dagen een groot aantal stille marsen en wakes georganiseerd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem.
De stad Brussel heeft de Belgische Voetbalbond gevraagd om de interland van de Rode Duivels met Portugal van komende dinsdag te annuleren, zo verneemet Belga in de omgeving van het schepencollege van de hoofdstad.
11.30 u: Brussels Airport en de luchtvaartmaatschappijen zullen de komende dagen hun best doen om alle bagage die na de aanslagen is achtergebleven op de luchthaven, aan de eigenaars terug te bezorgen. Reizigers die spullen moesten achterlaten bij hun evacuatie uit de luchthaven, wordt aangeraden om eerst en vooral hun luchtvaartmaatschappij te contacteren. Indien de maatschappij geen lokale vertegenwoordiging heeft, kunnen de reizigers een “lost & found”-formulier invullen op de website van de luchthaven.
12.00 uur: Het hele land neemt een minuut stilte in acht. Lijnbussen stoppen gedurende een minuut aan de halte die ze dan aandoen. Op radio- en tv-zenders wordt het ook een minuut lang stil. De Belgische bisschoppen hebben gevraagd om in alle kerken de klokken te luiden als teken van verdriet en hoop. Honderden mensen komen samen aan de Beurs in Brussel om de minuut stilte in acht te nemen na de bloedige aanslagen van een dag eerder. Onder hen ook heel wat politici. Om 12.00 uur precies hield de aanwezige menigte een minuut stilte. Na de minuut werd “vive la Belgique” geroepen, gevolgd door een minutenlang applaus.
Heel wat aanwezigen legden bloemen, kaarsen en Belgische vlaggen neer aan de Beurs. Anderen schreven met krijt boodschappen op de grond ter nagedachtenis van de slachtoffers.
13.00 uur: het taxiverkeer in Brussel normaliseert woensdag geleidelijk aan, nadat de taxibedrijven dinsdag overbevraagd waren na de bloedige aanslagen in de hoofdstad.
Op de persconferentie van het federaal parket wordt bevestigd dat de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui zichzelf dinsdag hebben opgeblazen bij de aanslagen in Brussel. Het parket bevestigt voorts dat Najim Laachraoui NIET gearresteerd is.
Zowat 400 hulpverleners van het Belgische Rode Kruis werden dinsdag gemobiliseerd na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel. Het ging om vrijwillige hulpverleners, artsen, verplegers en ambulanciers. De vlag van het Rode Kruis op de hoofdzetel in Ukkel hangt halfstok.
14.00 uur: Het UZ Antwerpen heeft in totaal zo’n 27 patiënten opgevangen, van wie er 25 intussen naar huis konden. Er is niemand meer in levensgevaar.
In het UZ Leuven campus Gasthuisberg worden woensdag zestien slachtoffers van de aanslagen verzorgd. Van hen hebben er dertien een chirurgische ingreep ondergaan. In totaal liggen er tien personen op intensieve zorgen, van wie drie mensen in kritieke toestand verkeren. Er is geen sprake van levensgevaar.
In het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Campus Aalst worden woensdag nog zeven gewonden verzorgd en het Universitair Ziekenhuis in Gent kreeg drie slachtoffers binnen.
Koning Filip en koningin Mathilde hadden woensdagmorgen in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht enkele slachtoffers van de aanslagen. In het ziekenhuis waren dinsdag zestien gewonden binnengebracht. Twee vechten er nog voor hun leven, één slachtoffer is er deze nacht overleden.
Mensen die na de aanslagen in Brussel nog op zoek zijn naar naasten wordt gevraagd om zich naar het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek te begeven. Daar ging om 14 uur een nieuw centraal opvangpunt open voor de naasten van de slachtoffers.
Het leven in Brussel herneemt stukje bij beetje: het Stripmuseum, Bozar en het Atomium bijvoorbeeld gaan weer open voor het publiek. De Brusselse bioscoopzalen van UGC vertonen opnieuw films. Kinepolis daarentegen heeft beslist om ook op woensdag 23 maart te sluiten. Het Museum voor Natuurwetenschappen en het Jubelparkmuseum namen dezelfde beslissing. Mogelijk zijn ze vanaf donderdag opnieuw open. De concertzalen het Koninklijk Circus en Ancienne Belgique gaan vanaf donderdag weer open. (Belga)
Aanslagen Brussel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier